Истината е, че колкото и да обичаме вкусните, домашно приготвени кремове, понякога се налага да прибягваме и до битата сметана.
Знаем, че не е особено полезна, но какво пък - пести време, супер вкусна е и е чудесна за декорация. Просто не бива да прекаляваме с консумацията й.
Най-често купуваме течна сладкарска сметана, която после разбиваме с миксер и влагаме в сладкиша.
Сметаната може да промени визията на най-обикновения сладкиш и да го превърне в супер представителен и чудесен за гости.
С малко въображение със сметаната могат да се правят истински чудеса!
Освен това със сметана можем да направим и най-бързата торта на света - сметана, готови блатове, ягоди или друг плод по желание. Няма нужда да уточняваме как се прави, нали?
Та, какво трябва да направим с въпросната течна сметана. Супер просто е - слагаме я в купа и бъркаме с миксер, докато се сгъсти.
Понякога толкова желаем да се представим чудесно, че в стемежа си да направим всичко перфектно (в това число и сметаната), понякога прекаляваме с разбиването. Тогава сметаната става прекалено твърда, дори в някои случаи се троши и повече прилича на извара, отколкото на сладкарска сметана.
Постоянно се увещаваме "хайде още малко, ей сега спирам" и така, докато накрая от гладка сметана не получим крем, приличащ на развален.
Припомнете си лесен начин за разбиване на сметана, при който няма никакъв шанс да я пресечете.
Но ако все пак това се случи и сметаната ви стане като на горната снимка, какво правите?
Изобщо не се шашкайте! Положението е спасяемо и ще има десерт за довечера. Нужен ви е само един мъничък трик, с който отново ще превърнете сметаната в гладка и кремообразна смес.
Просто добавете няколко лъжици течна, неразбита сметана! Толкова е просто.
Излейте сметаната направо в купата и започнете да бъркате внимателно с бъркалка за яйца.
Да, така положението изглежда още по-неспасяемо, но след няколко минути ще имате прекрасна гладка сметана. Просто бъркайте внимателно и не се отчайвайте.
Разбира се, пак може да използвате миксер, но не искаме да прекалим с разбиването отново, нали?
Затова бъркалката може да свърши чудесна работа. Ето го и резултата след броени минути.
кадри - youtube.com
Не забравяйте и още няколко съвета за перфектната бита сметана.