Правилното съхранение на пресните билки/подправки е много важно за цялостното ни готвене. Тъй като, ако знаем как да ги пазим, тогава ги имаме за по-дълго и ги използваме качествено. Днес ще се занимаем подробно със съхранение на магданоз, който определено използваме често в гозбите си.
Като започнем от корените на магданоза, та до самите зелени листенца.
Съхранение на корените: корените на магданоза се вадят от земята, изчистват се от пръстта и се нареждат в дървени сандъчета с пясък. След което се прибират на студено, около 0 градуса.
Сушени корени: след като са почистени от пръстта, корените се режат на тънко и се нареждат в съд, който се излага на пряка слънчева светлина. От време на време се въртят, за да се изсушат добре от всички страни. Ако предпочитате, може да ги изсушите и във фурната, като включите на 50-60С за 1-2 часа. Слагат се в найлонови пликчета и се затварят добре. Съхраняват се на сухо и проветриво място.
Листа на магданоз: те се съхраняват като се сложат в пликчета, пълни с въздух, като се затварят добре, разбира се.
sxc.hu
Осоляване на магданоз: знаете, че солта е най-добрият консервант. Магданозът се прави на китки от по 10-тина стръкчета, измива се и се нарязва, след като е отцеден напълно. Магданозът се слага в емайлирана тенджера. За 500г магданоз се слага 120г сол. Разбърква се добре, за да се осоли цялата листна маса. След това се разпределя в буркани и се притиска добре до пускане на сок. Отгоре се слага дървена дъсчица (подобно на това, което правим с киселото зеле) и се затваря добре. Може да се използва така, а ако е солено за вкуса, се промива с вода.
Сушене на пресен магданоз: набраният магданоз на стръкчета се разпръсква върху вестник, слага се на сянка за няколко дни и след това се стрива. Може да си изсушите магданоз и във фурната – на 50С за около 90 минути. Като периодично се разбърква.
Очаквайте скоро и следващите статии-съвети за съхранение на подправки.
А сега нека си припомним и чудедейните свойства на магданоза.