Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как да увеличите десетократно вкуса на лука и джинджифила

по статията работи: | 07 януари 2016 Прочитания: 1027
Страхотна техника за опушване
Как да увеличите десетократно вкуса на лука и джинджифила
Източник: Youtube

Ако се замислите кой продукт използвате най-много, единодушно ще стигнем до отговора, че това е лукът!

 

Всички супи, манджи, яхнии, че и повечето основни ястия започват със запържване (задушаване) на глава лук.

 

Защо толкова го ползваме този лук? Ами, защото придава невероятен вкус на всяко ястие, в което се сложи.

 

Вкусът му не е натрапчив, но е нужна добавка за перфектно ястие.

 

Джинджифилът също започва да набира доста популярност и у нас и доста от рецептите съдържат поне 10-тина грама джинджифил.

 

Знаете ли обаче, че можем да превърнем вкуса на джинджифила и лука в нещо наистина невероятно? 

 

Само с една проста стъпка можем да увеличим десетократно вкусовете им и да им придадем лек опушен аромат.

 

Знаете колко вкусно става едно ястие, когато му добавим пушен червен пипер или пушен бекон, или каквото и да е опушено...

 

Е, можем да направим същото и с лука, и с джинджифила. И така да пратим всяко ястие, в което те присъстват, в буквално ново измерение на вкусовете. 

 

А всяко ястие, в което те присъстват, на практика значи - почти всяко ястие без десерти :D

 

Та как да си опушим лук и джинджифил? 

 

Трябва просто предварително да ги запечем - както са необелени, с люспите, докато не получат лек загар, който да придаде този пушено-печен вкус. 

 

Ето и как да го направим:

 

 

Във видеото е показано нагледно как се приготвя традиционна виетнамска супа, но с нея подробно ще ви запознаем малко по-късно.

 

* Пуснете си клипа от първата минута нататък (ако искате да видите само техниката).

 

Вместо да сложи наситнени лук и джинджифил в супата, кулинарката от клипа предварително ги запича и ги слага така.

 

Техниката - срежете два лука и корен от джинджифил на половинки или четвъртинки в тава, застлана с фолио. Запечете за 15-тина минути, като обръщате от време на време, докато получат приятен загар. После ги сложете така, както са си в ястието, без да ги режете.

 

Те ще служат просто като подправки, ще си пуснат техните вкусове и ще направят ястието уникално. После можете да ги отстраните с щипка, за да не попаднат в нечия порция.

 

Е, звучи добре, но сега ще го направим да звучи още по-добре. Можем да намалим времето за опушване от 15 минути на 1 минута с една още по-бърза и страхотна техника. 

 

Вижте и това видео (от 40-та секунда нататък):

 

 

 

Вместо да губим време да застиламе тавичка, да включваме фурна и да обръщаме лука и джинджифила през няколко минутки, можем просто да ги опушим на газовия котлон.

 

Отнема 10 пъти по-малко време, а вкусът дори е по-добър. 

 

* Припомнете си и как да карамелизирате лук по бързата процедура

 

Която и техника да изберете, гарантирано ще засилите вкуса на продуктите, а съответно и ще направите ястието още по-добро! Същото може да се направи с глава чесън, с морков, а защо не и с бекон...

 

Страхотен начин да придадете нов по-различен вкус на ястията. Опитайте!

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...