Бананите определено ги свързваме с едни отминали времена, в които жълтите плодчета си бяха отделно събитие по Коледа. Със сигурност още тогава сте забелязали един основен техен недостатък – ако не се консумират веднага, цялата връзка започва да изгнива бързо-бързо. На какво се дължи това?
Причината за това се крие в етилена и най-вече във факта, че бананите са като едни малки фабрики за този газ и в крайна сметка скапват не само собствения си, но и живота на всички останали братя около себе си. Добрата новина е, че този газ „излиза“ предимно през дръжките им.
Ето защо най-добрият начин да ги съхраним в оптимална кондиция за по-дълго време е да разделим току-що закупената връзка на отделни плодове и плътно да увием дръжката на всеки един от тях с найлоново фолио. По този начин ще затрудним изтичането на етилен наоколо и ще избегнем преждевременното презряване.
Имате обелен и нарязан банан, който се нуждае от съхранение? Просто разбъркайте парченцата с чаена лъжичка лимонов сок и ограничете в максимална степен контакта им с въздух.
Още полезна информация на здравословна тематика ще откриете във Fitwell.bg.