Учени откриха, че рибата уголемява мозъка. Разбирайте "уголемява" буквално. Тъй като резултатите сочат, че по-голямата маса на сивото вещество предпазва от болети, като Алцхаймер.
За тази болест е характерно свиването на мозъка. Всъщност по-високите нива на омега-3 мастни киселини в тялото, са тези така важни вещества, които се грижат за мозъка и правиланата му функция.
Хората, които имат повече от полезните киселини, имат и мозък с по-голям обем. Свиването на мозъка е процес, който се случва и прогресира с напрадване на годините.
Затова в експеримента са изследвани група жени на възраст 70 години. Изследването продължило цели 8 години.
А изводът е, че тези от тях, консумирали повече риба, показват по-големи нива на омега-3 и имат 0.7% по-голям мозък.
Следователно лекарите съветват да се консумира повече риба, за да могат да се поддържат нивата на полезните мастни киселини в норма. Препоръчително е да хапваме риба по 2 пъти седмично.
Най-наситени с омега-3 мастни киселини са херингата, скумрията, сардините, сьомгата. По-добрият начин е правилната хранителна диета, но организмът може да се снабди и чрез добавки.
Така или иначе е важно, защото разрушаването на мозъчни клетки се забавя с доброто поддържане на омега-3 в организма.
Като сме подхванали мозъчната тема, ви предлагаме да си припомните и какво се случва с мозъка при напиване, напушване, пиене на бира, хапване на захар.