Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как се приготвят охлюви

по статията работи: | 09 септември 2013 Прочитания: 11228 1
Практически съвети за подготовката на охлювите
Как се приготвят охлюви
Източник: Thinkstock / Guliver

Охлювите са мекотели с богати хранителни качества. В едва 100 г от месото им се съдържа над 25 г белтъчини, 5 г въглехидрати, по-малко от 2 г мазнини, още магнезий, фосфор, цинк и др.

 

Охлювите са деликатес от древността. Те са едни от първите консумирани живи същества от човека. Още древните римляни и галите са приготвяли пълзящите животинки по различни рецепти, тъй като вярвали, че те са силен афродизиак за мъжете.

 

Приготвянето на охлюви е традиция в много страни. Франция е държавата с най-висока консумация на тези животинки – над 30 000 тона годишно. В България те не се свързват със съвременната българска кухня, но все пак мнозина се престрашават да ги опитат.

 

В приготвянето на охлюви съществуват няколко особености, които сигурно плашат желаещите да експериментират с тях. Истината е, че ако се спазват няколко основни правила, приготвянето на охлювите съвсем не е толкова трудно, колкото изглежда.

 

След като охлювите се съберат, се оставят "да гладуват" 4 – 5 дни . Целта е да се почистят от стомашно съдържимото. В този етап е важно охлювите да могат да дишат, но и да не напускат мястото, в което ги помещавате. Най-лесно е да ги оставите в найлонова торбичка с дупки от игла, през които да влиза въздух.

 

След като минат 4 - 5 дни, охлювите се измиват със студена вода. Изсипват се в дълбока тенджера с вряща вода, като на всеки 1 л от водата се слага по 1 ч.л. сол. Във водата могат да се добавят зърна черен пипер, бахар, дафинов лист, кора от лимон, различни зеленчуци – нарязан на едро лук, моркови, целина, магданоз и т.н. Вари се на силен огън за 15 - 20 минути, след което котлонът се намалява.

 

По време на варенето, премахвайте образувалата се пяна с помощта на решетъчна лъжица. Варенето трае средно между час, час и половина на слаб огън.

 

След като са сварят, охлювите се оставят да изстинат. С помощта на остър нож, вилица или дълъг шиш, черупките се изтърбушват, като се натиска там, където бялото месо се захваща за черупката. Задната част на охлюва не е годна за консумация и трябва да се изхвърли. Тя лесно се отделя, дори без нож, след като охлювите се сварят. От задната част на охлюва продължава тънко шнурче покрай месестата част, което също трябва да се премахне.

 

Ако искате да използвате и черупките на охлювите, първо ги измийте със соден разтвор и после ги попарете с гореща вода.

 

След като вече се убедихте, че за приготвянето на охлюви не се изисква нищо друго, освен търпение, предлагаме ви няколко изпитани рецепти за охлюви на фурна и охлюви с ориз.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Димо Петков
09.09.2013 | 21:32
МНОГО ГРЕШНИ СЪВЕТИ!!! Първо- охлювите не се остават да гладуват 4-5 дни " за да се почистят от стомашно съдържимото", защото и без това то се изхвърля. След почистване се остава мускула. Само той се яде. Второ - при варенето не се изсипват във вряща вода, а се поставят на котлона в тенджера с студена вода. Така докато водата се затопли те излизат и остават извън черупката, което улеснява почистването им. При врящата вода те се свиват в черупката си. Трето-след като водата заври- варете ги не повече от 40 мин. ВСИЧКО ТОВА ВИ ГО ПИША ОТ ОПИТ. Аман от безполезни драскачи.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...