Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как се приготвят пържени картофки, ама на фурна

по статията работи: | 19 ноември 2013 Прочитания: 21024 5
С мерак и пренебрежителен поглед към тигана
Как се приготвят пържени картофки, ама на фурна
Източник: naturallyella.com

Трудно бихме си представили света без пържените картофки. Не просто защото са любимо изкушение на малки и големи от всички континенти, а и защото оказват огромен ефект върху икономиката.

 

Представете си количеството пържени картофи, което се приготвя и продава в големите вериги за бързо хранене.

 

След това си представете целия производствен процес, селекцията на сортове, вноса и износа, и изведнъж ще започнете да гледате на пържените картофи с друго око.

 

Разбира се, когато сте у дома и много ви се хапват хрупкави картофки, не разсъждавате върху гореспоменатите фактори. В такива случаи най-често гладникът, който желае да открие перфектната рецепта за френч фрайс, се обръща с въпроси към Google.

 

Кой сорт е най-подходящ за пържене? Каква мазнина да използвам? Как точно да ги нарежа? И така нататък...

 

Истината е, че съвършена рецепта за пържени картофи не съществува. Тя може да бъде модифицирана, с цел подобрение, всеки път, и с всяко приготвяне да става все по-добра. Все пак, има няколко общовалидни условия, към които да се придържате за възможно най-вкусен резултат.

 

За съжаление, през последните години на родния пазар все по-трудно се откриват български сортове картофи. Пазарът е превзет най-вече от холандски и немски видове. Ето защо, по-важно е картофът, който избирате, да е здрав, без петна и без израстъци. А и, така или иначе, търговците рядко са способни да предоставят подробна информация за продукта, който предлагат. С изключение на случаите, когато наистина са и производители.

 

След малко ще разберете какво прави тази снимка тук... Източник на кадъра: http://www.beantownbaker.com

 

Иначе картофите с по-наситена жълта вътрешност са по-сладки и сравнително подходящи за всякаква термична обработка. Така че, по възможност, освен външна проверка, направете и една вътрешна, като го разрежете на две и прецените всичките му качества.

 

Мазнината, която ползвате, и комбинацията от подправки, която всеки път може да се променя, също изиграва ключова роля.

 

Тук стигаме до един много важен момент. Кулинарният опит ни е довел до заключението, че повечето ястия, които се пържат, могат и да се запекат. При това – също толкова успешно, понякога с по-вкусен и далеч по-здравословен краен резултат. Такъв е случаят с пържените картофки, които се приготвят във фурната, не на тигана. Продължаваме да ги наричаме така, именно пържени картофки, просто защото са също толкова изкусителни и покриват изискванията за най-доброто мезе към бирата.

 

Тъй като няма да се пържат, няма и да е необходимо да ги къпете в олио. Подправките можете да промените спрямо собствено усмотрение. Пак повтаряме – няма правилна и грешна рецепта, има любими и не толкова любими аромати.

 

Необходими продукти за пържени картофки на фурна, 1 порция:

 

2-3 картофа, закупени след щателна обиколка на пазара

 

½ ч.ч. олио или зехтин

 

1 ½ ч.л. смлян черен пипер (по възможност, смлян на момента)

 

1 ч.л. чесън на прах

 

1 ½ ч.л. лют червен пипер

 

1 ч.л. риган

 

½ ч.л. сол

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 220 С. Обелете и нарежете картофите на тънки пръчици.

 

В купа смесете всички подправки с мазнината и разбъркайте. Можете или да потопите картофките в сместа, или да ги намажете с помощта на чиста четка.

 

Друго предложение – пригответе сместа в съд с капак, пуснете картофените пръчици вътре, сложете капака, захванете здраво с двете ръце и хубаво разтърсете.

 

След това намазнете внимателно скаричката на фурната и я покрийте с 2-3 пласта пергаментова хартия (за печене). Разпределете картофките отгоре, без да се "бутат", и мушнете да се запекат.

 

Времето за печене зависи от спецификите на фурната. По време на печенето, можете да овкусите картофките още 1-2 пъти с ароматната смес.

 

Консумирайте мигновено!

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
кати
25.11.2013 | 14:08
4
Vqra Petrova
20.11.2013 | 12:58
дано да ми се получат, радвам се,че има заместител на пържените картофи,които толкова обичаме, но за съжаление са толкова вредни :(
3
Svetlozara
20.11.2013 | 12:43
страхотно изгледат :)
2
Margaritka
19.11.2013 | 15:44
ще пробвам! дано да се получат добре.
1
Anna Vasileva
19.11.2013 | 15:36
ще пробвам обещавам :) омръзнаха ми тези вредни пържени картофи,които толкова обичам :Р
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...