Трудно бихме си представили света без пържените картофки. Не просто защото са любимо изкушение на малки и големи от всички континенти, а и защото оказват огромен ефект върху икономиката.
Представете си количеството пържени картофи, което се приготвя и продава в големите вериги за бързо хранене.
След това си представете целия производствен процес, селекцията на сортове, вноса и износа, и изведнъж ще започнете да гледате на пържените картофи с друго око.
Разбира се, когато сте у дома и много ви се хапват хрупкави картофки, не разсъждавате върху гореспоменатите фактори. В такива случаи най-често гладникът, който желае да открие перфектната рецепта за френч фрайс, се обръща с въпроси към Google.
Кой сорт е най-подходящ за пържене? Каква мазнина да използвам? Как точно да ги нарежа? И така нататък...
Истината е, че съвършена рецепта за пържени картофи не съществува. Тя може да бъде модифицирана, с цел подобрение, всеки път, и с всяко приготвяне да става все по-добра. Все пак, има няколко общовалидни условия, към които да се придържате за възможно най-вкусен резултат.
За съжаление, през последните години на родния пазар все по-трудно се откриват български сортове картофи. Пазарът е превзет най-вече от холандски и немски видове. Ето защо, по-важно е картофът, който избирате, да е здрав, без петна и без израстъци. А и, така или иначе, търговците рядко са способни да предоставят подробна информация за продукта, който предлагат. С изключение на случаите, когато наистина са и производители.
След малко ще разберете какво прави тази снимка тук... Източник на кадъра: http://www.beantownbaker.com
Иначе картофите с по-наситена жълта вътрешност са по-сладки и сравнително подходящи за всякаква термична обработка. Така че, по възможност, освен външна проверка, направете и една вътрешна, като го разрежете на две и прецените всичките му качества.
Мазнината, която ползвате, и комбинацията от подправки, която всеки път може да се променя, също изиграва ключова роля.
Тук стигаме до един много важен момент. Кулинарният опит ни е довел до заключението, че повечето ястия, които се пържат, могат и да се запекат. При това – също толкова успешно, понякога с по-вкусен и далеч по-здравословен краен резултат. Такъв е случаят с пържените картофки, които се приготвят във фурната, не на тигана. Продължаваме да ги наричаме така, именно пържени картофки, просто защото са също толкова изкусителни и покриват изискванията за най-доброто мезе към бирата.
Тъй като няма да се пържат, няма и да е необходимо да ги къпете в олио. Подправките можете да промените спрямо собствено усмотрение. Пак повтаряме – няма правилна и грешна рецепта, има любими и не толкова любими аромати.
Необходими продукти за пържени картофки на фурна, 1 порция:
2-3 картофа, закупени след щателна обиколка на пазара
½ ч.ч. олио или зехтин
1 ½ ч.л. смлян черен пипер (по възможност, смлян на момента)
1 ч.л. чесън на прах
1 ½ ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. риган
½ ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 С. Обелете и нарежете картофите на тънки пръчици.
В купа смесете всички подправки с мазнината и разбъркайте. Можете или да потопите картофките в сместа, или да ги намажете с помощта на чиста четка.
Друго предложение – пригответе сместа в съд с капак, пуснете картофените пръчици вътре, сложете капака, захванете здраво с двете ръце и хубаво разтърсете.
След това намазнете внимателно скаричката на фурната и я покрийте с 2-3 пласта пергаментова хартия (за печене). Разпределете картофките отгоре, без да се "бутат", и мушнете да се запекат.
Времето за печене зависи от спецификите на фурната. По време на печенето, можете да овкусите картофките още 1-2 пъти с ароматната смес.
Консумирайте мигновено!