Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Камбала - диетичната риба

по статията работи: | Прочитания: 6698 1
Дънна риба, която е ценен източник на протеини
Камбала - диетичната риба
Източник: sxc.hu

Въпреки че не е особено популярна у нас, камбалата е една от най-полезните и диетични риби. Препоръчителна е при спазване на нискокалорична диета, защото е изключително бедна на мазнини.

 

Камбалата е океанска, дънна риба от рода на калкана. Среща се из топлите, южни води на Атлантическия океан, Канада и САЩ.

 

Съществуват четири различни семейства камбали, а това, по което се различават, е цвета и разположението на очите им. Най-често срещани са кафявите, но съществуват и червени, оранжеви, сини и зелени. Камбалите са познати като хищници, но не преследват жертвите си – чакат те да дойдат при тях.

 

Храната на камбалите е доста разнообразна. Някои камбали се хранят с по-дребни видове риби, а други – с раци, червеи и различни морски обитатели. При повечето камбали размножителният период е през топлите месеци в годината. През този период се наблюдават и миграции от дълбоките води към крайбрежията.

 

Според диетолозите, консумацията на 200 гр. риба седмично може да ви предпази от сърдечносъдови заболявания. В този ред на мисли, камбалата притежава много преимущества.

 

Тази дънна риба е ценен източник на протеини – 100 грама камбала съдържа 24 грама протеини. Въпреки че мазнините са важни за усвояването на витамините в храната ни, прекомерната им консумация може да предизвика сърдечни проблеми. Рибното месо е бедно на съединителна тъкан, което прави протеините в него в пъти по-лесно усвоими, отколкото в каквото и да е друго месо. 

 

С ниското си съдържание на мазнини, камбалата се нарежда сред едни от най-диетичните храни. Съдържанието на наситени мазнини във филето от камбала е изключително ниско – 0.4 гр. на 100 гр. филе. Наситените мазнини вдигат нивото на холестелола в кръвта, а дневния им прием не бива да надвишава 10% от калориите за деня.

 

Камбалата е много добър източник на витамини от групата B, магнезий и фосфор. Витамините от групата B са необходими за превръщането на храната, която ядем, в енергия. Също така са изключително необходими за производството на червени кръвни телца. Съдържанието на йод в камбалата я прави изключително подходяща за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Наличието на омега – 3 във филето на тази риба може да ви предпази от развитието на онкологични заболявания. Камбалата съдържа също и витамините A, B, и Е.


Магнезият, който се открива в камбалата, е нужен за производството на енергия в клетките, ускорява метаболизма и е важен елемент за много от функциите в организма. Контролира както нервната, така и мускулната система. Фосфорът е важен за правилното развитие на костната система и зъбите. В камбалата се съдържат и веществата рибофлавин, пиридоксин, никотинова и пантотенова киселина. 

 

Дотук добре, но как да се възползваме от ценните й качества? Ето една бърза рецепта с камбала, с помощта на която да й се насладите.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Emnuella
14.11.2013 | 17:56
Много полезно е да се хапва риба,но често я пропускане в менюто си.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...