Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Каму каму - един приятел от Перу

по статията работи: | Прочитания: 2980 3
Цветовете му са малки и бели, със сладък, приятен аромат
Каму каму - един приятел от Перу
Източник: Thinkstock / Guliver

Има едно магично плодче, което идва от тропическата гора на Амазонка. То се казва Каму каму и е най-богатият естествен източник на витамин С, който съществува в природата.

Съдържа 30 до 50 пъти повече витамин С, отколкото портокалите и другите цитруси. Не е по-голямо от череша или слива (на каквото всъщност напомня), леко кисело е на вкус. Ето защо хората в Перу, Бразилия, Еквадор и Колумбия, където расте, го използват в направата на сладка, напитки, сладолед.

Както се досещате, Каму каму принадлежи към семейството на малките, супер полезни червени плодчета (на англ. ез. - berries). Каму каму всъщност е ниско растение, което много обича вода.

Може да бъде открито в западните и централни региони на Амазонския басейн, в близост до водни източници и блата. Цветовете му са малки и бели, със сладък, приятен аромат.

Освен огромното количество витамин C, Каму каму съдържа аминокиселини, бета-каротин, калций, калий, витамин В, флавоноиди и танини, фибри и протеини. На комбинацията от всички тях се дължат изключителните му здравословни ползи.

Плодчетата на Каму каму били използвани от коренното население по Амазонка стотици години - полезни и лесно преносими са. Освен за храна, индианците използвали Каму каму като болкоуспокоително и антисептик.

Въпросните племена с Каму каму до ден днешен си правят тоник за коса, с който често я подхранват.

 

През 50-те години на XX век здравното министерство на Перу прави първите хранителни анализи и открива наличието на витамин С. Малко след този момент, плодът се превръща в суперхрана на световно ниво.


В Япония например, екстрактите от Каму каму се използват в производството на мултивитамини, енергийни напитки и сладки изделия.


Повечето страни извън Амазонското корито използват суха пудра, която се прави от дехидратирания сок на плода.


Пудрата не бива да се съхранява на топло повече от 1 година, за да запази свойствата на витамин С.

още по темата

Повечето ползи за здравето от консумацията на Каму каму се въртят именно около богатото съдържание на витамин С.


Специалистите, които се захващат с неговото по-задълбочено изследване, рано или късно установяват, че магическите му свойства са доста по-широки. Има много неща, които учените тепърва ще открият.


До тогава – останете информирани и ни посещавайте всеки ден. Къде на друго място ще откриете незаменимото съчетание на вкусно, полезно и информативно?

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
камукаму
04.03.2014 | 19:24
https://www.facebook.com/mammacom.kamukamu?ref=hl
2
Отговор на коментар #1 от Ralica Hristova:
аз също
1
Ralica Hristova
07.03.2013 | 14:24
такова нещо никога не съм виждала
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...