Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Канелени неделни понички

по статията работи: | 22 февруари 2015 Прочитания: 5855 2
За всеки лакомник :)
Канелени неделни понички
Източник: Thinkstock/ Guliver

За тези, които обичат понички и канела не можем да не споделим тази рецепта.

 

Неделният ден е добро време за семейна закуска. А каква по-апетитна закуска от няколко мекички донътчета.

 

Рецептата е много лесна, а ароматът на канела я прави още по-неустоима.

 

Ето и необходимите продукти за канелени понички: 12-15 понички

 

430 г пшенично брашно

 

55 г пудра захар за тестото

 

3 чаени лъжички суха мая

 

1 щипка сол

 

250 мл прясно топло мляко

 

100 грама стопено масло

 

3 яйчени жълтъка

 

рапично олио за пържене

 

Продукти за глазурата

 

1 чаена чаша пудра захар

 

2 чаени лъжички канела на прах

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете брашното, 55 г пудра захар, маята и солта в купа. Отделно смесете млякото, маслото и жълтъците. Разбъркайте двете смеси, трябва да се получи лепкаво тесто.

 

Прехвърлете тестото на набрашнен плот и го месете няколко минути. Намазнете голяма купа и сложете тестото да втаса. Така няма да залепне. Покрийте тестото за понички и го оставете за 1-1 ½ часа да удвои размера си.

 

След това отново го премесете на набрашнена повърхност, докато стане гладко. Разточете го на кора с дебелина 1 см. Оставете да почине за 2 минути.

 

Използвайте ринг с диаметър 8 см (ако не разполагате и една чаша със същия диаметър ще свърши работа) за външната страна на поничките. За да се получи характерната дупчица в средата ще ви трябва още един по-малък ринг – 3 см диаметър. Оформете поничките и ги оставете за няколко минути да втасат вече в готово за пържете положение.

 

Междувременно комбинирайте останала пудра захар и канелата. Загрейте олиото на 180 С. Изпържете 4-5 понички за 40 секунди от всяка страна, или до златисто. Извадете ги и ги сложете, докато са топли, в канелената смес и ги разбъркайте, за да се покрият от всички страни.

 

Повторете това, докато тестото свърши.

 

Можете да сервирате поничките с пресни плодове и топка сладолед. Вкусна неделя :)

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
работната пчела
06.01.2014 | 11:26
кой ли не обича понички :)
1
Гергана Минчева
06.01.2014 | 10:34
Много вкусно ми изглежда
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...