Направете смес за сърмите, като нарежете на ситно половин глава лук и задушите, докато стане прозрачен.
Дръпнете настрани леко да се охлади и добавете каймата, ориза, солта, черен пипер и кимион на вкус. Завийте сърмите с по-големите листа от зелката.
На дъното на гювеча сложете гъшата мас.
Нарежете зелето и останалия лук и добавете 1 ч.л. червен пипер, разбъркайте и изсипете в гювеча.
Отгоре наредете сърмите. Нарежете пуйката (или част от голяма пуйка) заедно с пържолите, поръсете със сол и черен пипер и наредете върху сърмите.
Захлупете и сложете да се пече около 2 часа. Не сипвайте вода или зелев сок.
Добавете наденицата и допечете ястието.
Сложете в голяма чиния и поднесете на масата.