За тестото: намазнете 6 отделни формички за пудинг и поръсете с брашно.
Сложете нарязаните фурми в голяма стъклена купа, залейте с вряща вода, оставете за 20 минути. Омекнат ли, добавете ванилията.
Пресейте брашното и содата в голяма купа.
В друг съд стопете краве маслото и захарта, да станат на крем. Малко по малко добавете разбитите яйца, като бъркате непрекъснато. След това сложете 2 с.л. меласа и разбъркайте.
Използвайки метална лъжица, сложете 1/3 брашното. След това сложете 1/3 от млякото. Разбърквайте след всяко добавяне и така до свършването на брашното и млякото.
Добавете фурмите, заедно със соса, който е останал в купата им. Текстурата ще е плътна.
Разпределете сместа в купичките за пудинг, сложете в тава за печене и пъхнете във фурната за 20-25 минути. Тестото ще бухне и ще е меко на допир. Когато е готово, махнете от фурната и оставете да се охлади за 10 минути, преди да сервирате.
През това време направете соса: на средна температура стопете обезсоленото масло, захарта мусковадо, останалата меласа и половината от сметаната. Увеличете котлона и оставете да заври. Бъркайте, докато захарта се стопи. Махнете от котлона и оставете да се охлади.
Полейте пудинга с карамела и сервирайте със сметана или ванилов сладолед.