Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Карамелизирани еклери с лимонов крем

7
Карамелизирани еклери с лимонов крем
Източник: Марианна Калинкова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
80 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    В касерола се налива 1 ч.ч. топла вода, слагат се солта и 80 г от маслото. След като водата кипне, се изсипва постепенно брашното. Разбърква се с дървена лъжица.

  • 2

    Докато още е топло, тестото се прехвърля в купа и към него се прибавя първото яйце. С миксер се разбива сместа. По същия начин се добавят и разбъркват и останалите яйца.

  • 3

    Полученото тесто се поставя в сладкарски шприц.

  • 4

    В тава, върху хартия за печене, се шприцоват топчета, малко по-големи от орех, с разстояние между тях около 3-4 см. Фурната се загрява до 220 С.

  • 5

    Еклерите се пекат за 10 минути. Температурата се намалява до 160 С, като продължаваме да печем още 10 минути. Изваждат се и се оставят да се охладят напълно.

  • 6

    Жълтъците за крема се разбиват със захарта (8 лъжици), смесват се с кипналото прясно мляко и, след разбиване с тел, сместа се връща обратно в касеролата.

  • 7

    Нишестето се залива с 2.с.л. топла вода, рзбърква се и се оставя да се разтвори.

  • 8

    Добавя се към млякото и се варят заедно на тих огън за около 2-3 минути, като непрекъснато се бърка с тел, до сгъстяване на сместа. Накрая се добавят лимоновата кора и 1/2 от сока. Овкусява се с ванилията.

  • 9

    Касеролата се сваля от котлона. Добавя се 30 г масло. Разбърква се, покрива се с фолио и се оставя да се охлади.

  • 10

    Студеният крем се поставя в шприц и с помощта на остър накрайник се шприцоват изстиналите еклери.

  • 11

    Останалият лимонов сок и 5 лъжици захар загрейте до образуване на карамелена смес. Полейте леко еклерите с горещия карамел.

  • 12

    Съвет: не ги карамелизирайте много, тъй като се втвърдяват.

  • 13

    Еклерите се оставят да престоят 2-3 часа в хладилник.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Отговор на коментар #6 от Майстор - готвач:
Мерси много много :)
6
Майстор - готвач
07.02.2014 | 16:04
Страхотно !!! Браво на готвача :)
5
Monika
07.02.2014 | 15:36
Чао диета :) хахаха мноого са готини еклерите! :)
4
poli asenova
06.02.2014 | 22:47
Обожавам такива еклери.
3
pepi damjnova
06.02.2014 | 08:59
Ще се пробват, много хубаво изглеждат.
2
kalinka kalinkova
05.02.2014 | 21:43
Калорични но вкусни, това е важното!
1
Ralica Hristova
05.02.2014 | 15:46
иха еклериии :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...