Карамфилът (Syzygium aromaticum) е подправка, представляваща ароматни сушени розови пъпки на вечнозелено дърво от семейство Myrtaceaе (Карамфилово дърво).
Неговата родина е Индонезия, а подправката се използва в целия свят. Карамфил се бере предимно в островите Банда, познати още като "острови на подправките", и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.
Използва се като подправка за сладкиши, най-вече тиквени пайове, меденки, джинджифилови сладки, тестени захарни изделия. Освен като подправка за сладкиши, карамфилът се използва и за обогатяване вкуса на различни бобови супи, пикантни ястия, пуншове, лютиви сосове и др.
Използва се често в индийската кухня и носи наситен аромат в плодовите компоти и сладка. Много си върви, заедно с други подправки с остър аромат и вкус – пипер, джинджифил, кардамон и др.
Карамфилът е бил консумиран в Азия преди повече от 2000 години. В миналото придворните в Древен Китай държали в устата си сушен карамфил, за да имат свеж дъх, когато говорели с императора, за да не го обидят.
Арабски търговци донесли карамфила в Европа около 4-ти век. Въпреки това, той станал популярен едва през Средновековието, когато бил широко използван заради острия си аромат, с който маскирали недобре консервираната храна.
Карамфилът съдържа много полезни вещества, от които омега – 3 мастни киселини, витамин С, витамин К, калций, магнезий и фибри.
В ароматната подправка се съдържа веществото евгенол, за което се смята, че помага при рак на храносмилателня тракт и на пикочните пътища. Използва се и в денталната медицина, заради неговото болкоуспокояващо и антимикробно действие.
Съставна част е и на зъбни пломби и се използва като основа на вода за жабурене.