Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Карамфил - аромат от древността

по статията работи: | Прочитания: 1790 3
В древен Китай придворните държали в устата си сушен карамфил, за да имат свеж дъх
Карамфил - аромат от древността
Източник: Photl

Карамфилът (Syzygium aromaticum) е подправка, представляваща ароматни сушени розови пъпки на вечнозелено дърво от семейство Myrtaceaе (Карамфилово дърво).

 

Неговата родина е Индонезия, а подправката се използва в целия свят. Карамфил се бере предимно в островите Банда, познати още като "острови на подправките", и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.

 

Използва се като подправка за сладкиши, най-вече тиквени пайове, меденки, джинджифилови сладки, тестени захарни изделия. Освен като подправка за сладкиши, карамфилът се използва и за обогатяване вкуса на различни бобови супи, пикантни ястия, пуншове, лютиви сосове и др.

 

Използва се често в индийската кухня и носи наситен аромат в плодовите компоти и сладка. Много си върви, заедно с други подправки с остър аромат и вкус – пипер, джинджифил, кардамон и др.

 

Карамфилът е бил консумиран в Азия преди повече от 2000 години. В миналото придворните в Древен Китай държали в устата си сушен карамфил, за да имат свеж дъх, когато говорели с императора, за да не го обидят.

 

Арабски търговци донесли карамфила в Европа около 4-ти век. Въпреки това, той станал популярен едва през Средновековието, когато бил широко използван заради острия си аромат, с който маскирали недобре консервираната храна.

 

Карамфилът съдържа много полезни вещества, от които омега – 3 мастни киселини, витамин С, витамин К, калций, магнезий и фибри.

 

В ароматната подправка се съдържа веществото евгенол, за което се смята, че помага при рак на храносмилателня тракт и на пикочните пътища. Използва се и в денталната медицина, заради неговото болкоуспокояващо и антимикробно действие.

 

Съставна част е и на зъбни пломби и се използва като основа на вода за жабурене.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Надя
16.09.2013 | 13:37
Отговор на коментар #1 от Qna Kirkova:
Аз също не го използшам често.
2
Надя
16.09.2013 | 13:36
Много интересна статия.
1
Qna Kirkova
16.09.2013 | 12:49
Да си призная до сега не съм го използвала.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Най-вкусната спаначена пита!
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...