Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кардон - подправката на Южна Европа

по статията работи: | Прочитания: 1822
Любима съставка на Испания, Франция и Италия
Кардон - подправката на Южна Европа
Източник: Thinkstock / Guliver

Има растения и подправки, които са отлично познати и разпознаваеми от всеки човек. Сред тях попадат магданоза, копъра, мащерката, ригана, розмарина...

 

Съществуват и едни други подправки, които са по-малко известни на кулинарната аудитория, но определено заслужават внимание.

 

Във втората група попада кардона. Правилно прочетохте - не кардамон, а кардон.

 

Общо описание

 

Латинското наименование на кардона е Cynara cardunculus. Принадлежи към семейство Сложноцветни. Познат е и под наименованието испански артишок. В некултивирано състояние расте в Северна Африка и Южна Европа. Широко използван е в кухните на Испания, Италия и Франция. В централната и западна част на Средиземноморието е култивиран преди векове.

 

Най-известни от ядивните сортове кардон са Турски и Слонова кост.

 

В кулинарията


Въпреки че цветните семена също са ядивни, по-често се използват стеблата, например леко запържени. Семената на дивия кардон до ден днешен се събират и използват с кулинарни цели в Южна Италия и Сицилия. В кухнята на чудесния френски град Лион, световноизвестен с вкусните си традиции, пък традицинно се приготвя cardoon au gratin.

 

Дръжките на кардона, които са дълги и напомнят на дръжкова целина, могат да се приготвят чрез пържене или на пара. Вкусът и ароматът напомнят на артишок. Берат се в края на зимата и началото на пролетта, точно преди растението да разцъфти. Именно тогава са най-вкусни. В италианския регион Абруцо супата от кардон е традиционен коледен обяд. Приготвя се с пилешки бульон и малки кюфтенца – от агнешко, а понякога и от телешко, месо.

 

Кардонът е съставка в едно от националните ястия на Испания - Cocido madrileño – приготвено на принципа на бавното готвене ястие от месо и зеленчуци в бульон.

 

Кардонът е добър източник на ензими в приготвянето на някои сирена. Такъв пример е португалското сирене Queijo de Nisa, което може да се характеризира със земен, леко цитрусов вкус.


Главните жилки на листата и главният корен на растението пък се употребяват като подправка.

 

Други употреби

 

Растението може да се отглежда и с декоративни цели, заради атрактивния му вид.

 

Напоследък кардонът привлича все повече внимание върху себе си поради потенциала му в производството на биодизел. Маслото, което се извлича от семената, е подобно на тези от шафранка и слънчоглед.

 

Кардонът се използва и като суровина в биорафинерии в Сардиния, които произвеждат основа за биопластмаса.

 

Отглеждане

 

Ако искате да си засадите кардон, имайте предвид, че растението обича обогатени и добре обработени, "топли" и влажни почви.


Засажда се в самото начало на пролетта, като се засяват по две семена, но се оставя едно растение.


През есента растенията трябва да се "загърлят", за да побелеят листата. Завържете връхчетата на листата и ги покрийте с почва или слама за период от 2 седмици. След изтичането им, изрежете листата и ги опаковайте.

 

Имайте предвид, че на едно и също място кардонът може да се отглежда до 4 години.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Картофена гарнитура
    30 мин.
  • Панирани сандвичи
    20 мин.
  • Плодова пяна
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Тази фокача е просто разкошна!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...