Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Карфиолът - борещият се с рака зеленчук

по статията работи: | Прочитания: 7454
Който трябва да консумираме по-често
Карфиолът - борещият се с рака зеленчук
Източник: Photl

Карфиолът, наричан още цветно зеле, е едногодишно тревисто растение от род Зеле на семейство Кръстоцветни. В тази група попадат и зеленчуците – броколи, брюкселско зеле, бяло зеле и къдраво зеле, въпреки че са от различни сортове.

 

Карфиолът идва от Източното Средиземноморие, като най-много се отглежда в страните в Европа и Америка. Любопитен е фактът, че името му идва от латинската дума "caulis" (зеле) и "flower” (цвете).

 

Този вкусен и доста полезен зеленчук представлява глава от къси, силно надебелени, сбити помежду си, бели, крехки и цветоносни стъбла (разклонения).

 

Карфиолът е зеленчук, който задължително трябва да присъства в менюто ни, защото съдържа впечатляващ набор от хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти и други фитохимикали.

 

Карфиолът и борбата му с раковите заболявания

 

Карфиолът съдържа сулфорафан – сярно съединение, за което е доказано, че убива раковите стволови клетки, като по този начин забавя растежа на тумора. Някои изследователи в тази сфера смятат, че точно премахването на раковите стволови клетки е от ключово значение за контролирането на заболяването.

 

Например, изследванията показват, че комбинирането на карфиол с куркумин (активната съставка в подправката куркума) може да помогне за предотвратяване и лечение на рака на простатата. След направени опити е установено, че приема на карфиол ограничава развитието на рак в няколко органа, включително пикочния мехур, гърдите, дебелото черво, черния дроб, белите дробове и стомаха.

 

Карфиолът на помощ за сърцето, имунната система и мозъка

 

За карфиола е установено, че значително подобрява кръвното налягане и функциите на бъбреците. Освен това той съдържа богатство от противовъзпалителни хранителни вещества, които ни помагат да запазим организма си по-здрав при възпаление.

 

Не на последно място трябва да кажем, че карфиолът е добър източник на холин и витамин Б – известни с ролята си в развитието на мозъка. Холинът е важен фактор, що се отнася за паметта. Затова бъдете сигурни, че похапването на повече карфиол със сигурност ще стимулира мозъчната дейност.


Кулинарните приложения на карфиола са наистина много. Той може да се яде на суров в салатите или пък сготвен в крем супа. Да не говорим колко е вкусен паниран. Затова почерпете малко идеи с едни от най-добрите ни рецепти с участието на този супер зеленчук.


Карфиол с шунка


Паниран карфиол

 

Карфиол салата

 

Салата от цветно зеле и спанак

 

Гратен с карфиол

 

Паниран карфиол

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Бърза грахова супа
    < 10 м.
  • Млечен десерт с карамелизирани ябълки
    20 мин.
  • Пълнени чушки по италиански
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...