Една от най-вкусните ядки – кашуто, или индийски фъстък, както още се нарича, произлиза от Бразилия.
Страните, в които се среща днес, са Мозамбик, Танзания, Кения, Индия и, разбира се, Бразилия. Дървото кашу е от вечнозелените и достига 10-12 метра височина. Плодът му носи странното име кашу-ябълка, а формата му е още по-причудлива.
Прилича повече на круша, но уви, казва се ябълка. Плодът е сладък и може да се консимура направо. Месестата част е сочна и ароматна. Повърхността му е крехка и затова е труден за транспортиране.
За съжаление, трудно би могло да достигне до нашите ширини това любопитно плодче. Познатата за нас ядка кашу всъщност се намира на върха на ябълката, както се вижда и на снимката.
Кашу-ябълка. Снимка: Sxc.hu
Знаете, че формата му наподобява бъбрек. Може би тук е мястото да вметнем твърдението, че ядката, чиято форма наподобява определен орган от организма, е полезна именно за него.
Помислете за формата на ореховата ядна, например. Любопитното при кашу-ябълката е, че първо се формира ядката, а от дръжката й израства ябълката. Това растение се оказва все по-интересно.
Ако се чудите защо цената му е доста висока, то обяснението е в трудоемката обработка, която изисква.
Ядката се намира в добре защитена двойна черупка. Пече се вътре в нея, след което се освобождава.
Ядката кашу остава обвита в ципа, която няма друг начин как да бъде премахната, освен на ръка.
Като прибавим и дългия път, който изминава, ето как кашуто става една от скъпите ядки на родния пазар.
Но вкусът й си заслужава, бихме прибавили. Както повечето ядки, и кашуто е много полезно. В него има добро количество фосфор, желязо и магнезий.
Има нисък гликемичен индекс, което я прави препоръчителна за хора с проблеми с наднорменото тегло и диабетици.
Ядки кашу. Снимка:Wikipedia
Дървото кашу. Снимка: Wikipedia
Фруктиера с кашу-ябълки. Снимка:Sxc.hu