Не може да се посочи ястие, което да представя кенийската кухня. Различните племена и народности (в Кения те са над 40) имат своя собствена кухня.
Основна съставка на повечето ястия са зърнените култури, като царевица, просо и сорго (вид житно растение), в зависимост от региона на страната, които се приготвят с различни видове месо и зеленчуци. Ястията, които са най-разпространени тук, са ugali, sukuma wiki и nyama choma.
Ugali е ястие, което се приготвя от царевично брашно и вода, което се готви докато придобие тестоподобно състояние.
Sukuma wiki, чието име в превод от суахили означава буквално "да избуташ седмицата" се приготвя от различни зелени листа (от зеле, маниока, сладки картофи...).
Nyama choma представлява печено на огън месо, което обикновено се яде с ugali или kachumbari (свежа салата от домати и лук).
Различията в кухните в различните части на страната са се формирали главно в следствие на наличието на различни храни в съответните региони. Зърнените култури са основни в кухните на племената, които ги отглеждат, като Кикую, Ембу, Меру, Кисии и др.
При други народности като Луо и тези, които живеят по крайбрежието основната храна са рибите и морските дарове. В полупустинните райони като Туркана, основна храна е сорго. В градовете има по-голямо разнообразие, като изборът на храна там зависи от личните предпочитания.