Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кервел - брат на магданоза

по статията работи: | Прочитания: 1203
Деликатната подправка е идеална за супи, салати и омлети
Кервел - брат на магданоза
Източник: Thinkstock / Guliver

Кервелът (обикновеният, не кореноплодният), познат още като див керевиз или азмацуг, е деликатна подправка, особено обичана във френската кухня.

 

Общо описание

 

Принадлежи към семейство Сенникоцветни, заедно с копъра, целината, пащърнака, кориандъра и др., и на вид е много близък до магданоза. На някои места по света го наричат именно "френски магданоз".

 

Листата на кервела са деликатни и къдрави. Ако в градината си имате и моркови, и кервел, трябва да внимавате – листата им много си приличат.

 

Счита се, че кервелът произлиза от Азия и от южните райони на Русия. Открива се в цяла Европа. Едногодишно растение е със стебло, което достига височина от 60-70 см.

 

Не е претенциозен към почвата, но трябва да е добре обработена и обогатена. Ако искате да си посадите кервел, трябва да го направите в началото на пролетта. Трябва да си го наберете преди да започне да цъфти, за да го използвате като подправка.

 

В медицината

 

В официалната се използва при лечение на жлезите с вътрешна секреция, а в народната – за подобряване на храносмилането. Богат е на витамин С, витамин Р, както и на минерали.


В кулинарията

 

Имайте предвид, че поради деликатността си, кервелът лесно губи ароматните си качества. Ето защо тази подправка най-често се използва за овкусяване на супи и салати, или на ястия, при които няма дълга термична обработка.

 

Прибавяйте го ситно нарязан към края на готвенето или поръсете с него готовото ястие. Много подходящ е за подправяне на яйца и омлети, пилешко месо и риба, както и на задушени зеленчуци.

 

Съхранение

 

В хладилника може да оцелее до седмица, ако е прибран в плик със затваряне.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...