Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кивито е "плодът на здравето"

по статията работи: | Прочитания: 1488 5
Един кулинарен трик препоръчва употребата на киви за омекотяване на месо и риба
Кивито е "плодът на здравето"
Източник: sxc.hu

Кивито е плод с леко тръпчив вкус, но когато узрее става сладко и плодовата салата няма да е същата без него. Кръстено е на националната и гербова птица на Нова Зеландия.

 

Оттам е пренесено в Южна Африка, по-късно достига и до Европа, включително и у нас. Но всъщност родината на плодчето е Южен Китай, където също е изпълнявало ролята на национален плод.

 

И през 20 век семената му са пренесени от директора на колеж в Нова Зеландия, която ги взима със себе си по време на посещение в Китай. Представлява дървообразен храст, а някои оприличават плодовете му на картофи, заради кафявата кора, която имат.

 

Отглеждането на киви иска много често поливане и висока влажност на въздуха. Интересното е, че може да понесе температура до -30 градуса. Освен вкусно, е изключително полезно.

 

В 100 грама се съдържат 49 ccal, 0 мазнини, 1 грам белтъчини, 11 грама въглехидрати. Плодовете съдържат 80% вода, 18% сухо вещество, в което 9-12% захари. Наситено е на витамини К, С и Е, минерални соли, фосфор, калций, желязо и т.н. Източните народи го наричат "плод на здравето".


Препоръчва се при инфекциозни заболявания, простуди, за общо укрепване на организма. Затова се препоръчва консумацията му през зимните месеци, но това не пречи да похапваме и през лятото, стига да можем да си го набавим.


Освен свежо, може да се добави и в различни ястия, особено за любителите на фюжън кухнята. Комбинацията със сладолед е прекрасна. Един кулинарен трик препоръчва употребата на киви за омекотяване на месо и риба.



Възможно е да действа като алерген за някои хора, особено за такива с установена алергия към латекс, папая, банани или ананас.

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Emnuella
06.06.2013 | 16:43
Много полезен и вкусен плод.
4
Danaq Mihaylova
06.06.2013 | 14:16
Аз много обичам киви
3
Vanessa Apostolova
06.06.2013 | 11:29
и на мен кивито ми е един от любимите плодове ;)
2
Krasimira Jekova
05.06.2013 | 17:01
мога да изям килограми от киви
1
Emnuella
05.06.2013 | 16:34
Чувала съм,че има много приложения.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...