Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Киселецът - по-малкият брат на лапада

по статията работи: | Прочитания: 1875 1
От римляни и египтяни, та чак до днес, киселецът е част от пролетното меню
Киселецът - по-малкият брат на лапада
Източник: Thinkstock / Guliver

С настъпването на пролетта и затоплянето на времето, започва да ни се прияжда нещо леко, сезонно и най-вече – свежо.

 

И като казваме свежо, имаме предвид предимно зеленолистните зеленчуци – спанак, лапад, коприва и един зеленчук, за който ще ви разкажем днес – киселецът.

 

Киселецът е вид многогодишно тревисто растение от семейството на лапада. Той се отглежда в по-голямата част от Европа, растейки в изобилие. Зеленчукът е с височина около 60 см и има сочни стъбла и листа. През юни и юли започват да цъфтят и червеникаво зелени цветове.

 

Киселецът се е отглеждал културно в продължение на векове. Съществуват данни, че още преди 5 хилядолетия египтяните употребявали киселец. След години, гърците и римляните също започнали да се хранят с киселец. Те смятали, че подобрява храносмилането им. Което всъщност е точно така, тъй като киселецът има разхлабително действие.

 

И, макар че в днешно време, мащабното отглеждане на зеленолистното растение не е толкова популярно, много хора обичат да използват киселеца, когато става въпрос за домашна пролетна супа. Това е и причината, доста често зеленчукът да се отглежда и в домашни условия. Все пак, какво по-хубаво от това да имаш няколко листенца домашно отгледана зеленинка?

 

Ако трябва да определим вкуса на киселеца, спокойно можем да кажем, че той отговаря на името си и наистина е кисел. Растението съдържа оксалова киселина, която допринася за характерния му вкус. Но това е само, ако го похапваме суров. Веднъж сготвим ли го, разбираме колко вкусен е той, особено в комбинация с други зеленчуци от неговия род, малко прясно лукче и морковче. Ако пък добавим малко ориз към гозбата, тя ще стане абсолютно неустоима за любителите на свежите ястия.

 

Съществуват много рецепти с киселец. Може да се слага в салати, да се приготвя крем супа, а също и бистра супа, както и да се запича на фурна. 

 

Вижте и част от рецептите, които ви предлагаме ние.

 

Пюре от киселец и лапад

Картофена крем супа от киселец

Овнешко в киселец

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Radina
20.03.2014 | 16:48
вкусноо :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...