Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Класически италиански доматен сос

по статията работи: | 18 юни 2014 Прочитания: 23245
Всеки трябва да знае тази рецепта
Класически италиански доматен сос
Източник: Thinkstock/Guliver

Доматеният сос е базата на италианската кухня. Едно добро решение е да си го приготвите в по-голямо количество и да си го съхранявате в хладилника.

 

Доматеният сос, класическият доматен сос, се вклюва в най-различни рецепти. Използва се в много кухни, не само в италианската. Но определено тя не може да съществува без него.

 

Част от уникалния вкус на италианските ястия се дължи именно на традиционния доматен сос.

 

Добрият доматен сос е нещо, което всеки кулинар трябва да се научи да приготвя още с прохождането си в света на готвенето.

 

Това, което е много важно да се знае е, че трябва да се използват пресни и естествено узрели домати, но не прекалено меки. Презрелите домати могат да влошат вкуса на перфектния дометен сос.

 

Лукът е, така да се каже, крайъгълен камък в направата на доматения сос. Много рецепти вписват жълтия лук като най-добрия вариант, но можете да сложите и червен, сочен кромид лук. Нарежете го на тънко и го сварете, преди да сложите доматите на котлона. Така сладостта на лука ще се усеща още повече. Лукът помага за балансирането на естесвената киселинност на доматите. Оттам се получава и уникалният вкус на традиционният доматен сос.

 

В различните рецепти можете да срещнете няколко варианта за подправки. Ние харесваме босилека, но можете да овкусите и с мащерка, розмарин, градински чай или магданоз.

 

Дойде време и за мазнината. Както можете да се досетите, в соса трябва да сложим и малко зехтин, за да бъде "приказката завършена".

 

Можете да си позволите да готвите закратко доматите, само ако сте сигурни в качеството им. Киселинността на повечето домати се освобождава на около 10-тата минута, но трябва да се варят за още 30 минути, ако искате тя да се изпари. Винаги, когато приготвяме доматен сос в домашни условия, е добре да го сварим хубаво.

 

Предлагаме ви и една рецепта за доматен сос, която да използвате, за да си го приготвите в домашни условия.

 

Рейтинг: 1.5 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...