Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коблер - не е пай, не е тарт

по статията работи: | 21 май 2014 Прочитания: 1180
Вкусна и лесна рецепта от САЩ И Англия
Коблер - не е пай, не е тарт
Източник: Thinkstock / Guliver

Чували ли сте за коблер? Това е един страхотен десерт, който идва от кухните на Великобритания и САЩ.

 

Всъщност десерт не е най-точното определение, защото печивото може да бъде и сладко, и солено, подобно на много други рецепти.

 

Накратко, коблерът е нещо средно между тарт, кейк и пай. Първо ще се запознаем малко по-подробно с неговата история, а след това ще ви предложим и една рецепта.

 

Рецептата за коблер за първи път се появява в британските колонии в САЩ. Английските заселници пренасят със себе си традицията по приготвянето на пай, обаче не разполагали с необходимите продукти.

 

Ето защо започват да покриват пая с бисквити или кнедли.

 

Произходът на самото наименование cobbler не е съвсем ясен, макар да се твърди, че има връзка с архаичната дума cobeler, означаваща дървена купа.

 

Съществуват много варианти на рецептата, както в Щатите, така и във Великобритания. В САЩ някои от рецептите за коблер носят интересни наименования като Бети (Betty) и Сърдиткото (The Grump).


Понякога коблерът може да наподобява неговия братовчед кръмбъла (crumble).

 

Сред най-популярните сладки коблери са тези с праскови, ябълки, боровинки, къпини. Сладкишът е още по-вкусен, когато се поднесе със сладолед, както повелява традицията.

 

Коблерите и кръмбълите набират все по-голяма известност по време на Втората световна война, тъй като се приготвят с по-малко масло в сравнение с други печива, а в същото време са с вкусен пълнеж.

 

Рецептата достига и до вас, благодарение на този коблер с праскови.

Рейтинг: 4 / 5 , 293 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Тайландска супа "Том Ка Гай"
    20 мин.
  • Комбас
    20 мин.
  • Свински врат на скара
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусните чушки бюрек!
- Имате ли боксови ръкавици?- Не!- Имате ли шапка за плуване?- Не!- А имате ли кънки?- Но Господине, ние продаваме шоколад!- Тогава ми...