Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Козунак с мармалад

7
Козунак с мармалад
Източник: Валя Славкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени, десерт
Празник:Великден
Сезон:пролет
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята се слага в една чаша затоплено мляко, солта и 1 лъжица захар. Добавя се малко брашно, за да стане рядка каша. Оставя се на топло, за да се подхване маята.

  • 2

    Разбиват се 5 яйца със захарта, добавя се останалото мляко, половината разтопена мазнина, настърганата кора от лимона и ванилиите. Оставя се на топло.

  • 3

    След захващане, маята се смесва с яйцата. Прави се кладенче от пресятото брашно, изсипва се сместа и се меси тесто. По време на месене ръцете се топват в мазнина, като тестото не се меси твърдо, а се разтегля в страни и се усуква. 

  • 4

    Това се повтаря няколко пъти. Оставя се да втаса на топло, като се завива с леки кърпи. Втасването продължава 40 мин. Цялата процедура се прави в добре затоплено помещение.

  • 5

    След втасване, тестото се премесва по същия начин, чрез потапяне на ръцете в мазнина и издърпване. Отново се оставя да втаса още 40 мин. покрито с лека кърпа.

  • 6

    От тестото се режат парчета с големина по желание, правят се на фитили и се плетат на плитка. Поставят се в подмазани дълбоки тави за печене.

  • 7

    От тестото може да се разточи правоъгълник и да се намаже с мармалад и орехи. Двата края се подгъват навътре и се навива на руло. Вкусът на мармалада ще допринесе за сладостта на Великден.

  • 8

    Ако се пекат в голяма тава по няколко броя, помежду им се оставя по-голямо разстояние, за да не се слепнат по време на печене.

  • 9

    Покриват се отново и се оставят да втасат в тавите още 20 мин. Преди печене се намазват с разбитите жълтъци и се декорират по желание с ядки и кристална захар.

  • 10

    Пекат се в силно загрята фурна на 250⁰С, като постепенно се намалява температурата. При нужда се покрива с хартия за печене. Печенето продължава 40-50 мин.

  • 11

    След изваждане от фурната се покриват с кърпа и се оставят да се охладят. Съхраняват се напълно изстинали, увити в кърпа и в затворени съдове.

продукти
Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Svetlozara
24.04.2013 | 15:36
ейй,козунакът е страхотен,обаче определено е едно от най-трудните неща за приготвяне.
6
kalinka kalinkova
12.04.2013 | 22:48
Идеята е добра за такъв козунак.
5
poli asenova
10.04.2013 | 17:38
Много добре ще се получи.
4
Отговор на коментар #2 от Маргото:
и аз мисля ама ми се струва трудно
3
тихомира илиева
03.04.2013 | 12:22
Много добра идея.
2
Маргото
03.04.2013 | 12:05
Решила съм да си меся козунак тази година!Няма да купувам защото е като хляб!
1
Страхотен е , но не мога да меся .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Тази фокача е просто разкошна!
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...