Маята се слага в една чаша затоплено мляко, солта и 1 лъжица захар. Добавя се малко брашно, за да стане рядка каша. Оставя се на топло, за да се подхване маята.
Разбиват се 5 яйца със захарта, добавя се останалото мляко, половината разтопена мазнина, настърганата кора от лимона и ванилиите. Оставя се на топло.
След захващане, маята се смесва с яйцата. Прави се кладенче от пресятото брашно, изсипва се сместа и се меси тесто. По време на месене ръцете се топват в мазнина, като тестото не се меси твърдо, а се разтегля в страни и се усуква.
Това се повтаря няколко пъти. Оставя се да втаса на топло, като се завива с леки кърпи. Втасването продължава 40 мин. Цялата процедура се прави в добре затоплено помещение.
След втасване, тестото се премесва по същия начин, чрез потапяне на ръцете в мазнина и издърпване. Отново се оставя да втаса още 40 мин. покрито с лека кърпа.
От тестото се режат парчета с големина по желание, правят се на фитили и се плетат на плитка. Поставят се в подмазани дълбоки тави за печене.
От тестото може да се разточи правоъгълник и да се намаже с мармалад и орехи. Двата края се подгъват навътре и се навива на руло. Вкусът на мармалада ще допринесе за сладостта на Великден.
Ако се пекат в голяма тава по няколко броя, помежду им се оставя по-голямо разстояние, за да не се слепнат по време на печене.
Покриват се отново и се оставят да втасат в тавите още 20 мин. Преди печене се намазват с разбитите жълтъци и се декорират по желание с ядки и кристална захар.
Пекат се в силно загрята фурна на 250⁰С, като постепенно се намалява температурата. При нужда се покрива с хартия за печене. Печенето продължава 40-50 мин.
След изваждане от фурната се покриват с кърпа и се оставят да се охладят. Съхраняват се напълно изстинали, увити в кърпа и в затворени съдове.