Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Козунак с червени боровинки

5
Козунак с червени боровинки
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Празник:Великден
Рейтинг: 5
(базиран на 2 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Този козунак е подходящ за Великден. За неговото приготвяне всички продукти трябва да са със стайна температура, помещението, в което ще се меси козунака да е по възможност затоплено. Времето за печене зависи от фурната, затова е необходимо наблюдение.

  • 2

    Захарта за поръсване накрая се смесва с 1 с. л. вода и се намачква, за да се овлажни, това ще попречи при печене да потъмнее и загори.

  • 3

    Брашното се пресява три пъти, за да може да влезе въздух в него.

  • 4

    Млякото се затопля и в него се разтваря 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, добавя се половин кубче мая и се оставя да шупне.

  • 5

    Прави се кладенче в пресятото брашно и се слагат оцета, солта и разбитите със захарта яйца. Всичко се замесва, като постепенно се добавя и млякото с маята. Меси се до получаване на меко тесто, като при необходимост се добавя още малко брашно.

  • 6

    Готовото тесто се удря 100 пъти в масата или плота, като на интервали се меси и му се добавя масло и мас до пълното им поемане.

  • 7

    Оставя се да втаса на топло, докато утрои обема си. Времето за втасване зависи от топлината в помещението, около 2 часа.

  • 8

    Червените боровинки се смесват с рома и нарязаните захаросани плодове (резанки).

  • 9

    Когато тестото е видимо втасало, се премесва отново и се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на кора с дебелина 1.5 см, поръсва се с микса от боровинки и резанки и се навива на руло. Така се процедира с трите части.

  • 10

    Форма или тава с диаметър 28-30 см се намазва с масло и се поставя на дъното хартия за печене. Едното руло se навива на охлюв и се поставя в средата, другите две се увиват около него.

  • 11

    Така оформеният козунак се оставя още 1 час да втаса и удвои обема си.

  • 12

    Пече се на 170 С за 20 мин, изважда се и се намазва с разбит белтък и се поръсва с мокра захар.

  • 13

    Пече се още 40 мин на 180 С.

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Violeta
03.04.2014 | 18:54
Точно на време ,страхотен е :)
4
Отговор на коментар # от zvetanka ivanova:
И на мен не ми се получават и съм много тъжна .... желание имам , но все нещо не се получава .
3
Невероятно предложение , което задължително ще направя . Много пъти съм се опитвала да направя козунак , но все не ми се получава .
2
Сия Рибагина
02.04.2014 | 10:25
Благодаря ти,Марианка :)
1
Браво, Сия!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салатата на леля
    < 10 м.
  • Макарони с шунка и сметана
    20 мин.
  • Kайзершмарн (палачинка по императорски)
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...