Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Козунак

4
Козунак
Източник: Мария Борисова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Празник:Великден
Сезон:пролет
Рейтинг: 5
(базиран на 3 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята се раздробява и размива с прясното мляко.

  • 2

    Яйцата се разбиват, докато станат пухкави. Прибавят се постепенно захарта, щипка сол, настърганата кора лимон, есенцията ром и ванилията и се разбърква добре.

  • 3

    В средата на пресятото брашно се прави кладенче и в него се изсипва приготвената смес.

  • 4

    Започва да се меси тестото, като постепенно се прибавя разтопеното краве масло.

  • 5

    Когато започнат да се образуват мехури при месенето и се употреби всичката мазнина, тестото се увива в наръсена с брашно кърпа и се оставя в затоплена стая да втаса.

  • 6

    Прави се второ размесване с намазнени ръце върху намазнена повърхност.

  • 7

    Тестото се разделя на парчета, от които се плетат козунаци, по желание са формата и размера. Вътре се поставя плънка от смесени орехи, канела и захар.

  • 8

    Оставят се да втасат отново. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват със захар на кристали.

  • 9

    Пекат се в умерено силна фурна. Готовите козунаци се изваждат от тавите. Остават се да изстинат в полувертикално положение, подпрени на чиста плоскост.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
работната пчела
22.04.2014 | 16:21
обожавам козунак!
3
Tania Doevska
01.05.2013 | 13:11
тази рецепта е грешна.пише мас,а в начин на приготвяне,масло. моля пишете точно.
2
Петрана
11.03.2013 | 17:03
Къде (или кога) се слага маста?
1
Пияно пиле
01.03.2013 | 15:23
Изглежда невероятно! :) Сега преди великден много актуална рецепта ;)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...