Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Козунаци с локум и боровинки

13
Козунаци с локум и боровинки
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Празник:Великден
Рейтинг: 3
(базиран на 2 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята се разтваря в хладкото мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне, за около 10 минути.

  • 2

    В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат разбитите леко две яйца и белтъка на третото, захарта, разтопеното краве масло, ванилиите и лимоновата кора, и, прибавяйки шупналата мая, се замесва меко тесто.

  • 3

    Готовото тесто се оставя да втаса на топло, до двойно увеличаване на обема му.

  • 4

    Втасалото тесто се взима с намаслени ръце и върху намаслен плот се разделя на две части. Всяка половинка се разделя на три равни части, които с леки движения се разтеглят на ленти, слага се плънката и двете части на лентата се защипват, за да се образува фитил.

  • 5

    Фитилът леко се усуква. По този начин се приготвят шестте фитила, като при мен 5 са с плънка от нарязания на едро локум, а един е със сушени боровинки. От тях се сплитат два козунака - единият само с локум, а другият - с локум и боровинки (кръглият).

  • 6

    Така приготвените козунаци се поставят във формите за печене, застлани предварително с хартия за печене и се оставят на топло да втасат. Намазват се с отделения жълтък, разбит с олиото, и се поръсват обилно със захар.

  • 7

    Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна, до тяхната готовност. Да ви е сладко!

продукти
Коментари(13)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
13
Петя Цанкова
19.05.2013 | 04:04
Отговор на коментар #12 от Kirilka Balzer Ki Ri:
И аз така съм чувала :) За питите гарантирам ,че стават на конци и са много вкусни ,защото наистина удрям тестото в плота.Но с тестото за козунаци не съм пробвала.
12
Kirilka Balzer Ki Ri
30.04.2013 | 21:36
На мен са ми казвали,че за да стане козунака на конци трябва да се удари сто пъти в масата....вярно ли е?
11
Петя Цанкова
30.04.2013 | 19:22
Маята е 1п.суха мая от 7 гр .Лично аз ползвам на Д-р Йоткер и съм много доволна .Питите също с тая мая правя.
10
Valentina Mihailova
30.04.2013 | 19:12
колко е маята
9
Dida Orli
22.04.2013 | 10:00
колко е маята
8
kalinka kalinkova
17.04.2013 | 19:18
Рецептата ми хареса и на мен.
7
zvetanka ivanova
17.04.2013 | 11:53
Чудесно изглеждат козунаците.
6
тихомира илиева
16.04.2013 | 22:17
Мале, браво много добре са станали.
5
poli asenova
16.04.2013 | 21:59
Може и да ми се получи, ще се пробвам.
4
Margaritka
16.04.2013 | 13:21
Козунак! много ги обичам,но не мога да ги правя,това е за професионалисти направо :)
3
pepi damjnova
15.04.2013 | 21:21
Не мога да правя козунаци.
2
gabriela gabrielova
15.04.2013 | 20:55
Трябва да пробвам този вкус.
1
Много приятна рецепта.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...