Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Козуначе

11
Козуначе
Източник: Евгения Свиленова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 5
(базиран на 4 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Продуктите са със стайна температура. Първо смесваме маята с 1 супена лъжица брашно, 2-3 лъжици прясно мляко, щипка сол и щипка захар. Като шупне слагаме още малко брашно и мляко и пак шупва - по 10-15 минути всеки път.

  • 2

    В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото, захарта и солта. Поставяме сместа малко по малко в кладенчето, като бъркаме с ръка. После добавяме шупналата мая.

  • 3

    Месим, докато стане гладко - като си мажем ръцете с разтопено масло. За да стане козунака на конци, при месенето се удря в масата и се разтегля с ръце. Завиваме тестото с кърпа да втаса - половин-един час, да изпълни тавата.

  • 4

    Пак го месим с намаслени ръце. После прибавяме подправките - орехчето, лимоновата кора, сушените плодове, ядките, мармалад ако има. Слагаме тестото във формата за печене, която е намазана с масло. Може да сплетем на плитки, или да завием руло.

  • 5

    Втасалото тесто трябва да заема половината тава, защото при печенето ще се надигне още. Отгоре намазваме с разбито яйце и поръсваме с кристална захар. Печем в умерена фурна, която не е загрята предварително. Вадим от тавата, като изстинат козунаците.

Коментари(11)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
11
Пепа Георгиева
29.04.2013 | 16:29
Здравейте, Аз съм на 45 г. и правя козунаци от 20-годишна. Ето някой хитринки: 1. Не затоплям къщата. 2. Цялото прясно мляко го затоплям, разбърквам с маята /да не е суха/, слагам 1-2 с.л. захар, щипка сол и брашно, за да стане като боза. Изчаквам да втаса и го разбърквам отново-така 2-3 пъти. 3. На 1кг брашно слагам около 250 г мазнина - масло и олио. Разбърквам 5-6 яйца с 250 г захар, настъргвам лимон, портокал, ванилия,1 с. л. ром/ракия, изсипвам втасалата мая и 1/2 от топлата мазнина. Започвам да си сипвам брашно и бъркам с лъжица докато може, след това останалото брашно / може да е необходимо около 200-300 г още. Когато хубаво го измеся /не го удрям в масата/, разточвам на кора, мажа с мазнина, меся до поемане, пак разточвам, пак мазнина и т.н. докато се свърши мазнината. Взимам голяма тенджера с прозрачен капак /2-3 пъти по-голяма от тестото или голяма тава, която я покривам с полиетилен/, слагам тестото и го натискам отгоре, за да е равномерно. Разгъвам на пода 2 вълнени одеала, 1 върху друго и слагам тенджерата и я увивам. Оставям да втаса около 2 часа. След това късам от тестото, разточвам го и мажа с 3-4 различни сладка / да не са течни/, отгоре стафиди и орехи. Навивам на руло и хлабав охлюв, и слагам в подходяща форма с високи стени /най-много до 1/2 на тавата/, оставям да втаса или на 50 градуса във фурната. След това мажа с жълтък или белтък, поръсвам със захар и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗЧАКВАМ ФУРНАТА ДА ИЗСТИНЕ. Слагам да се пече, включвам на около 160 градуса и пека около 45-60 мин. По някое време слагам фолио, за да не прегори. От 1-1,300 г брашно излизат 2 козунака. Ако сложите много захар, няма втасване... Не бързайте да размесвате първия път и след това да го слагате да печете. Ако не е втасало тестото - нищо не става, за втория козунак също трябва да е изстинала фурната. Добър апетит!
10
ani
01.04.2013 | 21:42
обикновено мазнината е почти колкото прясното мляко, но тя е само за размесване и намазване на тезгяха, където се обработва козунзка
9
zvetanka ivanova
28.03.2013 | 21:47
Чудесно изглежда козунака.
8
gabriela gabrielova
27.03.2013 | 18:22
Да взема и аз да се пробвам, дано ми се получи козунакът.
7
Правя пефектни пити и никога не съм имала гаф...Но при козунаците не ми се получава...Къде бъркам и защо не ми се вдигат достатъчно?
6
какво е количеството на мазнината?
5
тихомира илиева
27.03.2013 | 09:14
Като видях колко добре изглежда и ми се прияде.
4
Елена Ангелова
27.03.2013 | 07:52
Как така печем в умерена фурна,без да е загрята предварително?Не слагайте сол в маята,а в брашното.Маята и солта не се обичат.
3
kalinka kalinkova
26.03.2013 | 16:58
Много е вкусен този козунак.
2
Hristina Georgieva Marinova
26.03.2013 | 15:05
Изглежда апетитен,мен не ме бива с козунаците,но ще се пробвам още веднъж с тази рецепта
1
Аламинут
26.03.2013 | 14:07
Страхотен е :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Еха, чудна идея за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...