Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коктейлите - от опашката на петела до днешни дни

по статията работи: | Прочитания: 1677
За най-добри смесителни питиета се считат джинът, ромът и някои ликьори
Коктейлите - от опашката на петела до днешни дни
Източник: sxc.hu

Коктейлът винаги доставя наслада и празнично настроение. Той е смесено питие, съставено от различни алкохолни и безалкохолни напитки. Появява се през 20-те години на XX век в Щатите. По това време в страната царува “сухият режим”, установен със закон, който забранява употребата на спиртни напитки, а целта на комбинирането на течностите е да се скрие истинското съдържание на напитката.

 

Коктейл (cocktail) на английски означава опашка на петел. Съществуват редица обяснения за това наименование. В началото на века обикновено коктейлът е консумиран сутрин и името му е метафора за ранобудния петел. Друга по-разпространена теория е, че в чашата с коктейл е поставяно перо от птицата, от една страна да служи като декорация, а от друга – да предупреждава въздържателите, че в питието има алкохол.

 

Коктейлната култура печели много почитатели и се разпостранява извън пределите на Щатите. Това се дължи на разкошния вкус на питието, събрало в себе си аромата и сладостта на няколко напитки. То не е силно алкохолно, няма острия и спиртен вкус на концентрата и не е така претенциозно към вида ястие, като виното.

 

За най-добри и задължителни смесителни питиета, основа на много коктейли, се считат джинът (gin), ромът (rum) и някои ликьори. Водката също е много разпространена, но тя не се отличава с аромат и вкус и не допринася особено за цялостния тон на пивото.

 

За да постигнете добър резултат, трябва да смесите качествени алкохоли. Това са спиртни питиета, отличени с награди от специалисти, произведени под стриктен контрол.

 

Неподражаем, например, е вкусът на Beefeater London dry gin. Ще го познаете по емблематичното изображение на Beefeater - дворцовият стража, който стои на пост пред Лондонската кула. Джинът като напитка, възниква първо в Холандия. Войниците от кралската армия го приемат като лекарство за успокояване на нервите преди влизане в бой. Благодарение на него те стават известни с безстрашието си. По-късно джинът се превръща в любимото питие на англичаните, като през 17 век за година на глава от населението са произведени 64 литра. Кралят със закон установява съществуването на компании-дестилатори на джин, за да избегне лошото му качество.

 

Създателят на Beefeater е фармацевтът от Лондон Джеймз Бъроу (James Burrough) през 1820 г. Той дълго време проучва кои са най-добрите съставки от билки, растения и семена, за да получи джин с отличителен аромат. Рецептата е запазена и до днес. Производителите на джин Beefeater държат изключително много на качествените продукти, от които се приготвя напитката. Те са девет на брой.

 

Семената от кориандър, които се доставят от България, придават на джина пикантност и свежест. От Белгия се внасят корени и семена от ангелика (горски бучиниш), на които се дължи хмеловия суховат и землист вкус. Испанските бадеми добавят към букета сладостта на марципан, а цветовете на италианските ириси-флоралност. В джин Beefeater има много свежест, за която играят роля и корите от испански лимони и портокали. Китайското женско биле, от своя страна, внася сладко-горчив акцент.

 

Разбира се, основната съставка на всеки джин е хвойната. От край време хората вярват в лечебното действие на нейните наситено сини зрънца. Хвойновите плодове за Beefeater се доставят от Италия и Македония. Всички растения и семена са прецизно подбрани от местности, където те растат най-добре. Те се накисват в неутрален алкохол без вкус и мирис и след това получената ароматна основа се дестилира. Целта на този процес е да се извлече уникалния вкус и аромат на всяка отделна съставка. Джин Beefeater е единственият, който престоява цели 24 часа при дестилация. Той е и единственият, чието съдържание е получено чрез накисване на плодовете и семената в алкохол, а не чрез вапоризацията им. Не само това са отличителните качества на Beefeater. Той е светло сребрист на цвят, много свеж и чист и притежава цитрусов и плодов завършек, а не просто остър, хвойнов вкус. Най-интересното е, че всеки коктейл, направен с джин Beefeater, изненадва с уникалния си вкус. Представяме ви няколко рецепти, които си заслужава да опитате. Защото този джин не е само за стандартното консумиране с тоник или в мартини.

 

Другият фаворит сред смесителните питиета е ромът. Естествено неговата родина е слънчева Куба. По нейните земи се отглежда най-добрата захарна тръстика в света. В продължение на години местните жители, както и моряците и авантюристите, правят опити да създадат алкохолно питие, посредством ферментацията на нектар от тръстиката. Ранната разновидност на рома се ражда точно така, тя се нарича тафия. Едва с въвеждането на медния дестилатор и първоначалната концепция за отлежаването на напитката, тафията започва да се рафинира. “Бащата” на рома е Педро Диаго. Негова е идеята огнената вода (агуа ардиентес) да се поставя в съдове, заровени в земята. През 19 век започва производството на по-слаб и рафиниран ром, т. нар. Ron Superior, от когото произлиза съвременния ром.

 

Единственият ром в света днес, създаден под стриктен контрол и от майстори ронерос (специалистите, които създават най-автентичния, кубински ром), е ромът Havana Club.

 

Майсторите ронерос постигат отличното качество на Havana Club със страст, търпение, прецизност и силна привързаност към традициите в производството на кубинския ром. Те подбират само най- добрите сортове захарна тръстика, от която се произвежда меласа (на испански тя се нарича буквално мед-mieles) и от нея създават световно известния ром - Havana Club.

 

Освен превъзходното качество на меласата, за рома е важна и продължителността на отлежаването.

 

Всички видове от марката Havana Club носят името Aňejo, което на испански означава отлежал. Ще видите изписано Aňejo веднага под надписа Havana Club, заедно с броя години – например 7 aňos-ромът е отлежал 7 години. Ромът с марката Havana Club се отличава с абсолютно благоухание, което напомня за поля със свежа, захарна тръстика. Той е устойчиво питие, което не променя вкуса си при смесването му в коктейл, а ароматът му не отслабва с времето.

 

Malibu е ром с екстракт от кокос, а произходът му е от остров Барбадос. Превъзходно се съчетава с бадемов, или бананов ликьор и със сок от ананас. Той е с нежен, сладък вкус и много ароматен - типичното дамско питие.

 

Вече споменахме ликьорите като подходяща съставка за коктейл. Добре е да знаете, че най-качествените, признати с множество награди и отличия, са холандските ликьори на De Kuyper -Де Кайпър. Съвсем в началото на своето съществуване Де Кайпър са производители на джин. Днес те са известни най-вече с ликьорите си. Качеството на питиетата се дължи на производствения процес. Плодовете, семената и плодовите кори се накисват в алкохол, в специални съдове за екстракция. Ликьорът с марката Де Кайпър (Original Peach) става първият продукт в индустрията, от който са продадени над 1 000 000 (9 млн. литра) кашона само през първата година, когато е пуснат на пазара.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...