Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коледна шунка - история и начин на приготвяне

по статията работи: | 25 декември 2017 Прочитания: 6148
Вкусно хапване за някой от наближаващите празнични дни
Коледна шунка - история и начин на приготвяне
Източник: Thinkstock/Guliver

Кулинарните коледни традиции по света са наистина необятни, а на нас все така ни е интересно да четем и да се запознаваме с тях.

 

Една такава традиция е приготвянето на коледна шунка. Ако не сте се "срещали" с нея, сега ще ви разкажем малко повече. Току виж сме запалили интереса ви и сте си я приготвили още за тази Коледа. А тя е почти на прага ни и затова трябва да мислим вече какво ще си приготвим тази година.

 

Коледната шунка е традиционно ястие, което се свързва с честването на Рождество Христово. Приготвянето на този специалитет се заражда сред германските народи. А ритуалът се свързва с честването и почитта към немски, еретически бог на плодородието и реколтата.

 

Данните на някои фолклористи и историци сочат пък, че рецептата за коледна шунка се е зародила за първи път в Англия, което, обаче, е дело на англосансонците. Явно, корените на коледното ястие са немски, така или иначе. В някои исторически документи се намесват и скандинавските народи, но това далеч не е толкова важно за нас, погледнато от днешния момент.

 

Коледната шунка някои народи приготвят на третия ден от Коледа, когато се чества денят на Св. Стефан. Празничните дни са поводите, когато можем да си позволим да похапнем малко повече, без да изпитваме вина.

 

Ако сте почитатели на месото като цяло, то това е вашата рецепта. Шунката може да се приготви по много разнообразни начини, но ние избрахме за вас ето този:


Необходими продукти:

 

¼ чаена чаша масло

 

¼ чаена чаша мед

 

2/3 чаена чаша кафява захар

 

2 супени лъжици дижонска горчица

 

зърна карамфил на вкус

 

2 килограма цял свински бут

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 160 С. Стопете маслото. Смесете го с меда, кафявата захар и горчицата. Разбъркайте добре, до получаването на хомогенна смес. Оставете настрана.

 

Сложете месото в съд за печене. Нарежете горния слой, като направите форма на "диаментена решетка" и сложете на известно разстояние в прорезите цели зърна карамфил. Шарката не е задължителна, можете да направите друга, по-удобна за вас.

 

Полейте с половината масло шунката. Печете месото, непокрито, за около 20 минути. След това полейте с останалото масло. Печете за още 20 минути. След това полейте със соса, образуван при печенето.

 

След това печенето продължава за още 30-40 минути. Отвреме навреме поливайте със соса от тавата.

 

Коледната шунка се сервира, нарязана на много тънки парчета.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Плодова кошничка с изненада
    20 мин.
  • Салата от китайско зеле
    15 мин.
  • Кюфта
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...