Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Колко видове сол има всъщност?

по статията работи: | 11 април 2014 Прочитания: 3531
И какви са им характеристиките
Колко видове сол има всъщност?
Източник: Photl

Солта е един от най-разпространените природни ресурси в света. Тя е естествен минерал, съставен от два елемента от периодичната таблица - натрий и хлор.

Натрият не се среща свободно в природата, защото е силно активен и взаимодейства с много други елементи и съединения. Той дори се самозапалва при допир с въздух, затова се съхранява в керосин. При допир предизвиква тежки химически изгаряния.

 

Хлорът е газ със жълто-зеленикав цвят и силно дразнеща миризма. Той е силно отровен, поразява дихателните пътища и предизвиква възпалението им, а при високи концентрации причинява и смърт.

Въпреки че е изградена от два смъртоносни химични елемента, солта е изключително важна за живите същества, към които се причислява и човека. Солта се среща естествено в морето, но също може да се добива от солни мини на сушата (остатъчна сол от оттеглили се морета).

 

Съществува голямо разнообразие от различни видове сол, които могат да се закупят от магазина. Затова ще ви предложим кратък наръчник за това каква е разликата между тях и за какво се използва всяка от тях

Йодирана готварска сол: Това е може би най-често срещаният и най-използван тип сол. Повечето производители днес добавят минерална йод към солта, за да се обогати и да бори заболявания като хипотиреоидизъм. Ако по някаква причина се налага да намалите приема на сол, можете да си набавяте този ценен минерал като ядете повече морски водорасли.



Морска сол: За направата на тази сол се изпарява морска вода. Тя обикновено има по-големи и по-груби кристали от готварска сол. Произвежда се на редица места по света. Една от най-известните е келтската морска сол, която се произвежда по метод, който не е променян от 2000 години.

Сол за консерви: Тази сол е без добавки и обикновено се използва за саламури на туршии. Липсата на добавки в солта предпазва течността от потъмняване и я оставя бистра.

Кашерна сол: Тази сол е получила името си, защото се използва при изготвянето на месо според еврейските традиции и обичаи. Тъй като тя има по-големи (и с неправилна форма) и по-груби кристали в сравнение с обикновения сол, върши по-добра работа при извличане кръвта на месото преди приготвяне, което се изисква от кашер. Тази сол се предпочита от много готвачи заради по-мекия си вкус и липсата на добавки.

Хималайска сол: Тази сол се добива в подножието на Хималаите и е по същество вкаменена морска сол. Тя получава характерния си розов цвят от минералите, които съдържа, особено желязото. По принцип е по-скъпа от обикновената сол, но се смята за по-здравословна и по-чиста.

Черна сол: Също позната като Кала намак. Черната сол всъщност има сивкаво-розов цвят. Тя се добива в Индия и има силна миризма на сяра. Обикновено се използва за овкусяване на храните в страните от Югоизточна Азия.

Рейтинг: 4 / 5 , 157 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...