Използвайте минимално количество сол. Пряко влияе на кръвното налягане. Солта е най-коварната подправка, която можете да добавите в ястието си. Всички тези факти сте чули многократно.
За хипернатремията ви разказахме подробно тук.
За някой може да възникне въпросът "Колко точно се счита за много?". С този проблем се е заела Шрея Брааме – диетолог и блогър.
Ето няколко стъпки, които да следвате, за да се борите с вредното действие на солта и здравословните проблеми, които възникват след прекомерната й употреба.
Между солта, или още трапезна или каменна сол, и натрия някои слагат знак за равенство, но това не е съвсем така.
Истината е, че трапезната сол е 40% натрий и 60% хлорид. Количеството на натрия е това, с което хората с хипертония трябва да се съобразяват.
Не трябва да се пренебрегва и фактът, че натрия се съдържа и в други готови храни, не само в солта. Следователно количеството, което сме приели през деня, неусетно става над нормата.
Не е нужно да изключвате напълно солта от менюто си, защото тя участва в регулирането на водния баланс в клетките, функцията на нервните изпулси и дейността на мускулите.
Човешкото тяло е толкова добре "конструирано" от природата, че всяко екстра количество на сол, се изхвърля от бъбреците.
Поддържането на ниски нива на натрия в тялото е важно, защото прекомерната употреба води до отоци и задържане на вода, както знаете.
За да не се получава всичко това, следвайте тези няколко съвета.
Започнете с четене на етикетите на храните, които купувате и търсете тези с най-ниско съдържание на натрий в тях.
Избирайте свежи плодове, зеленчуци и месо.
Овкусявайте ястията с билки и подправки, а не със сол.
Пригответе си домашни подправки, сосове и дресинги.
Опитвайте храната преди да сте добавили сол.
Ако използвате консервирана храна, изплакнете я с малко вода, за да отстраните известно количество от солта в нея.
Избягвайте да добавяте допълнително сол, след като вече сте приготвили ястието.
Избирайте храните, приготвени с минимално количество сол, и едновременно с това консумирайте такива, богати на калий, като плодове и зеленчуци, бобови и млечни продукти.
Повечето храни съдържат натрий, защото той е наличен в естесвения им състав.
Максималното количество натрий, което се препоръчва за ден, е 2.3 милиграма.