Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Комбуча - гъба ли е, чай ли е?

по статията работи: | 24 април 2013 Прочитания: 3666 2
Чай, който ви обещава вечна младост и здраве
Комбуча - гъба ли е, чай ли е?
Източник: Wikimedia Commons

Чували ли сте за комбуча? Чаената гъба, която не е точно гъба, е пълна с много полезни пробиотични бактерии и дрожди. Защо казваме, че не е точно гъба? Културата всъщност е симбиозна колония от бактерии и дрожди, която може да срещнете под абревиатурата SCOBY.

 

Богатството от ензими и киселини в комбуча е изключително полезно за човешкото тяло. Чаят, в който е киснала "гъбата", през последните години е станал хит на пазара на здравословното хранене. Готов чай от комбуча можете да си закупите от био магазините. Имайте предвид, че тази напитка е леко газирана и със слабо алкохолно съдържание (около 1%), което не оказва ефект.

 

Историята ни връща в Древен Китай, където консумирали ферментиралата напитка. Наричали я "елексир на безсмъртието".

 

Иначе чаят можете да си приготвите сами у дома. Научаваме как от Jenite.bg:

 

1. Намерете човек, който си отглежда комбуча (в България има доста такива) и помолете да ви даде "бебе" от своята гъба. Под "бебе" разбирайте пласт лигава материя, който се е отделил от нея.


2. Пригответе си черен или зелен чай по обичайния начин: две чаени лъжички на литър вряла вода (може да използвате и торбички), оставяте ги да киснат 15 минути и след това ги отстранявате от водата.


Добавете 70-100 гр бяла захар на литър чай и изчакайте течността да се охлади до стайна температура.


3. Изсипете охладения чай в стъклен или порцеланов съд (в никакъв случай да не е метален) и потопете живата комбуча в него. Внимание! Трябва да са ви дали гъбата заедно с малко течност, която също изсипвате в чая - да съставлява около 10% от цялата смес. За да са успешни и следващите ви ферментации, винаги запазвайте такова количество от напитката, която приготвяте.


4. Покрийте гърлото на избрания съд с марля, сгъната на 2-3 слоя и прищипете добре с гумен ластик.


След това просто чакате. Процесът на ферментация отнема 8-12 дена, в зависимост от околната температура. Идеалната такава е между 23 и 29 ° C. Комбуча е топлолюбива, но не обича да я излагате на директна слънчева светлина.


Когато гъбата ферментира добре, извадете я с чисти ръце от съда, измийте я с хладка вода и веднага я потопете в нов, прясно приготвен чай. Не забравяйте - 10% от стария! Оставете процесът да си се повтаря, а вие изсипете течността, в която е киснала до този момент, в бутилки и ги затворете много добре. Най-добре започнете да консумирате след 5 дни, по 3 чаши на ден.


"Бебето" на Комбуча ще се отдели в горната част на съда, където тя ферментира и на свой ред ще трябва да му търсите стопанин. Ако повърхността на гъбата ви започне да потъмнява, значи е започнала да загива. Опитайте се да спасите своя "любимец", като отстраните поразения пласт, за да може да диша.

 

Aко цялата тази идея ви се струва прекалено... неприятна, обърнете се към добре познатия ви асортимент от чай – зелен, жасминов, черен, билков, и го пийте без странни добавки!

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Тази гадост не бих я пила.
1
ива
24.04.2013 | 14:45
Някакъв гнус е.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!