Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кордон бльо - най-вкусно приготвеният шницел

по статията работи: | 21 май 2015 Прочитания: 8498 9
Месо, тънки резени прошуто, сирене и... останалото оставяме на вкусовите ви рецептори
Кордон бльо - най-вкусно приготвеният шницел
Източник: Thinkstock/ Guliver

Кордон бльо е паниран шницел, обикновено от телешко, но все по-често се среща и приготвен от пилешко или свинско. Месото е счукано добре и в него се слага тънко парче шунка или прошуто, отгоре се слага сирене или кашкавал. След това месото се загъва.

 

Всичко се овалва в галета и се панира. Оригиналната рецепта за паниран шницел със сирене ни води до Швейцария, някъде през 1940 година. Първите писмени сведения са от 1949 година, поместени в готварска книга, естествено.

 

Разбира се, винаги може да се намери някое по-далечно сведение за авторството на кордон бльо, но това пък не е най-важното.

 

И преди някой да се е объркал, че става дума не за ястие, а за някои тайнствени апокрифи, спираме с историята. Различните варианти на рецептата се въртят около месо, сирене и шунка.

 

Най-популярният начин да направите кордон бльо е като разрежете пилешките гърди във формата на пеперуда, да поставите вътре тънък резен шунка или прошуто, отгоре да сложите и едно тънко парче сирене.

 

В рецептите се подчертава това, че резените трябва да са тънки, за да се получи фино усещане при консумация на вкусния шницел, а не да се натрупат дебели пластове месо и сирене.

 

След като сте сложили пълнежа, остава да съберете краищата на месото, да ги овъргаляте в галета и да ги панирате. Други рецепти пък пропускат галетата и месото се пържи направо, без панировка. В някои ресторанти опаковат месото с шунката, други пък заменят шунката с бекон.

 

Вариантите са много, а готвачите имат право да проявят въображение. Ястието е популярно и в страните от мюсюлманския свят, но за да спазят канона, месото, което се използва в рецептата е телешко, а не свинско.

 

Всички вариации на рецептата звучат прекрасно, а ако и вие сте заинтригувани, опитайте предложението за кордон бльо на Kulinar.bg.

Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
Надя
15.07.2013 | 10:55
Отговор на коментар #7 от Violeta:
И на мен ми е любимо,но не знаех,че е вид шницел.
8
Violeta
12.07.2013 | 17:59
Отговор на коментар #3 от Касиопея Харалампиева:
Аз също,но е страхотно!
7
Violeta
12.07.2013 | 17:58
Много го обичам това!
6
Илияна
12.07.2013 | 15:58
Ужасно вкусно!
5
Vqra Petrova
12.07.2013 | 14:21
каква е тази вкусотийка!
4
Anna Vasileva
12.07.2013 | 14:18
много апетитно изглежда
3
отдавна не съм яла тази вкусотийка
2
Sashka Marinova
12.07.2013 | 14:08
колко апетитно само изглежда
1
ана
12.07.2013 | 13:59
Страхотно е!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...