Coriandrum sativum е част от семейство Apiaceae и може да се похвали с чудесен аромат. Произлиза от Южна Европа, Северна Африка и югоизточната част на Азия.
Може да достигне 50 см височина. Листата му са с разнообразна форма, като в основата са по-широки, а по дължината на листото се стесняват.
Цветчетата на кориандъра са асиметрични, но нежни и красиви. Всъщност всички части на растението са ядивни, но най-често за кулинарни цели се използват свежите или сухи листа.
Кориандърът е характерен за азиатската, индийската, средиземноморската, скандинавската, африканската кухня.
Семената на кориандъра често се включват в индийски ястия. Когато се натрошат, имат приятен цитрусов аромат. В Белгия пък не е рядкост семената да участват в направата на пиво.
Подобно на всички подправки, кориандърът е богат на антиоксиданти, които могат да забавят развалянето на храната.
С други думи, кориандърът има ефект на естествен консервант. Интересно е, че повече антиоксиданти се откриват в листата, не в семената.
Подправката се използва в народната медицина на много народи. В Иран например се препоръчва при инсомния и безпокойство.
В научно изследване, извършено върху плъхове, бе доказано, че кориандърът има значително хиполипидемично действие, което води до намаляване на нивата на общия холестерол и триглицеридите, и увеличаване на нивата на липопротеините с висока плътност.
Въпреки множеството си полезни действия, някои хора показват непоносимост към подправката, изразяваща се в алергични реакции.