Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Котлети по милански и техните братовчеди

по статията работи: | 08 октомври 2013 Прочитания: 3323
Подобно на италианските фамилии, и семейството на котлетите в Италия е голямо
Котлети по милански и техните братовчеди
Източник: Thinkstock/ Guliver

Cotoletta е думата, с която италианците, и най-вече гордите миланчани, наричат своя специалитет–запазена марка "телешки паниран котлет" или "котлети по милански", както са известни.

 

Рецептата е подобна на тази за виенски шницел, но има една основна разлика. В миланската версия се оставя кокала на стека. Месото, след като се оваля в панировка, се пържи в рафиниран зехтин и традиционно се използва телешко месо.

 

Рецептата има и някои разновидности. Котлет "Слонско ухо" е вариант, в който се използва по-тънко, но по-голямо парче месо. Самото име на специалитета говори за себе си достатъчно красноречиво.

 

Месото тук се обезкостява и начуква много добре, преди да се премине към пържене. Точно както се третира свинското филе в Америка, най-вече. Този вариант е най-популярният в Италия, яде се почти всеки ден, но не е любим на миланските готвачи, защото така приготвено месото, има много силен вкус на пържено. Не е изискано най-малкото.

 

Почти навсякъде в италианските ресторанти ще ви сервират първият вариант на котлети по милански.

 

"Котолетта ала палермитана" пък е името на друг подобен специалитет, който идва от Палермо, Сицилия, както се досетихте от името му.

 

Мазнината, която се използва е мас. А методът на пържене е заменен с гриловане. Панировката е смесена с риган и/или пармезан.

 

Може да се сложи на скарата върху листа от лимон. Ароматът е неповторим и определено е запазена сицилианска марка. Тази рецепта е единствената, в чиято панировка няма яйца.

 

Редица ястия по света са вдъхновени от рецептата за котлети по милански. И ако някой някога ви каже, че италианската кухня не е нищо особено, не му вярвайте.

 

Опитайте нашето предложение за котлети по милански.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Тази фокача е просто разкошна!
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...