Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кратка история на бакшиша

по статията работи: | 02 август 2013 Прочитания: 971
Практиката на бакшиша най-вероятно произлиза от идеята за „пари за питие“
Кратка история на бакшиша
Източник: Wikimedia Commons

Знаехте ли, че думата "бакшиш" (на англ. tip) започва да се използва в знак на благодарност през 18 век в Англия? Или поне така е според речника на Оксфорд.

 

Професор Майкъл Линд от Университета в Корнел пък открива документирано доказателство, че немски занаятчия за първи път си търси пари за алкохол в замяна за свършената работа през 1509 година.

 

Всъщност практиката на оставянето на бакшиш най-вероятно произлиза именно от идеята за "парите за питие", или схващането, че клиентът трябва да се отблагодари на майстора, като го почерпи с питие.

 

Въпреки че даването на бакшиш днес се асоциира най-вече с Щатите, където обслужващият персонал в заведенията за хранене до голяма степен се издържа от това, практиката се е зародила в Европа.

 

В Щатите популярна става чак след Гражданската война, вероятно защото даването на пари на по-нискостоящи никак не се вписвала с тогавашното разбиране за демокрация.

 

Днес "бакшишуването" продължава да предизвиква сериозни полемики по целия свят, но е и уважавана практика не само в заведенията за хранене, а навсякъде, където човек разчита на професионалните услуги на друг.

 

Има страни, в които оставянето на бакшиш не се толерира.

 

Такава странна е именно Китай, където бакшиши се приемат единствено в хотели, в които отсядат чуждестранни туристи.

 

Изключение правят единствено градовете Хонконг и Макао.

 

Жителите на Норвегия оставят бакшиши, единствено когато са много доволни от обслужването.

 

Според нас именно това е най-адекватното решение, което трябва да бъде направено индивидуално, вместо да бъде превърнато социална мярка или задължение.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D