Отделете половината захар и направете карамел.В тиганче изсипете захарта и оставете да се разтопи на умерен огън. Когато започне да се карамелизира захарта, разбъркайте с лъжица да стане светъл карамелът. Още горещ налейте във формичките за крема.
Яйцата трябва да са със стайна температура, разбийте ги с вилица заедно със захарта и ванилията.
Добавете прясното мляко. Хубаво разбъркайте, да се стопи захарта. Прецедете през цедка и налейте сместа върху карамела.
Наредете формичките в дълбока тава, сложете гореща вода до половината на формичките. Печете около час в предварително загрята фурна на 150 С.
Когато наближи времето да извадите крема, може леко да натиснете с пръст, ако пружинира, кремът е готов. Така той няма да стане на шупли. Не разбивайте сместа с миксер.
Ако правите карамела с домашни яйца и домашно мляко времето за печене е около 45 минути.