Крем карамел е френски десерт с не претенциозна основа от яйчен крем, в комбинация с фин карамел.
Някои го сравняват с крем брюлето, но с тази разлика, че крем карамелът не се обгаря, за да се получи характерната карамелена коричка и количеството захар в брюлето е по-сериозно.
Френският десерт се приготвя на много места по света и, разбира се, начините и рецептите за крем карамел са разнообразни. Приготвен по един или друг начин, крем карамелът е изключително популярен почти по цял свят.
Тъй като десертът се сервира студен, е много подходящо да се предлага след по-тежко (калорично) ястие, което е препоръчително да е сервирано топло. Най-хубавата част е, че крем карамелът не "бърка" дълбоко в бюджета, приготвя се само с няколко продукта.
В по-голямата част от Латинска Америка крем карамелът е известен като "флан". Рецептите за флан обикновено се отличават с това, че са овкусени с различни аромати и есенции. В някои случаи включват и сметана, за по-наситен вкус.
В Италия десертът се нарича "крема карамела". Характерното за крам карамела, независимо къде се приготвя е, че се сервира обърнат (след като е изваден от формата). Обикновено десертът се пече в отделни формички, на дъното на които има тънък слой карамелизирана захар. Декорацията е въпрос на въображение – плодове, сметана, свежи листа мента, шоколадов топинг или всичко, което ви се стори подходящо и отговаря на вкуса на гостите или близките, за които го приготвяте.
Традиционно десертът се ароматизира с ванилия, макар че и други аромати биха се вписали чудесно, включително и двойна доза карамел или карамелена сметана (предварително смесени карамелизирана захар и сметана до хомогенност) за декорация при сервирането.
По думите на Алън Дейвидсън (дипломат и историк, известен най-вече с трудовете си за храната и гастрономията като цяло), крем карамелът става един от най-известните и предпочитани десерти в менютата на ресторантите, поради удобството, че десертът може да се приготви предварително и да се остави, докато дойде време за поднасянето му.
Приготвянето на крем карамела става по следния начин: обикновен яйчен крем се излива във формичка, на дъното на която е сложена предварително карамелизирана захар. В повечето случаи се прави на водна баня. Когато е готов, кремът се обръща, така че карамелът да се появи отгоре, а десертът да стане още по-апетитен. Поради деликатната текстура на крем карамела, трябва да бъдем много внимателни при обръщане на десерта. Особено, ако той не е приготвен в отделни формички. При обръщането на крем карамел, направен във форма за кекс например, той може да се разполови.
Ако трябва да сравним нивата на прецизност при приготвянето на двата, може би най-известни крема в света – крем брюле и крем карамел, то днешният ни герой печели първото място. Брюлето не изисква такава прецизност в сравнение с крехкия карамел. Но след няколко опита, сами ще разберете тънкостта на десерта, направата на който до голяма степен зависи и от фурната, с която разполагате у дома.
В случай, че скоро не сте се сещали за вкусния френски десерт, можете да си приготвите крем карамел още тази вечер. Бон апети :)