Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Крем карамел - финият френски десерт

по статията работи: | 18 ноември 2013 Прочитания: 5681 1
Един от най-известните десерти се прави само с няколко продукта
Крем карамел - финият френски десерт
Източник: Thinkstock/Guliver

Крем карамел е френски десерт с не претенциозна основа от яйчен крем, в комбинация с фин карамел.

 

Някои го сравняват с крем брюлето, но с тази разлика, че крем карамелът не се обгаря, за да се получи характерната карамелена коричка и количеството захар в брюлето е по-сериозно.

 

Френският десерт се приготвя на много места по света и, разбира се, начините и рецептите за крем карамел са разнообразни. Приготвен по един или друг начин, крем карамелът е изключително популярен почти по цял свят.

 

Тъй като десертът се сервира студен, е много подходящо да се предлага след по-тежко (калорично) ястие, което е препоръчително да е сервирано топло. Най-хубавата част е, че крем карамелът не "бърка" дълбоко в бюджета, приготвя се само с няколко продукта.

 

В по-голямата част от Латинска Америка крем карамелът е известен като "флан". Рецептите за флан обикновено се отличават с това, че са овкусени с различни аромати и есенции. В някои случаи включват и сметана, за по-наситен вкус.

 

В Италия десертът се нарича "крема карамела". Характерното за крам карамела, независимо къде се приготвя е, че се сервира обърнат (след като е изваден от формата). Обикновено десертът се пече в отделни формички, на дъното на които има тънък слой карамелизирана захар. Декорацията е въпрос на въображение – плодове, сметана, свежи листа мента, шоколадов топинг или всичко, което ви се стори подходящо и отговаря на вкуса на гостите или близките, за които го приготвяте.

 

Традиционно десертът се ароматизира с ванилия, макар че и други аромати биха се вписали чудесно, включително и двойна доза карамел или карамелена сметана (предварително смесени карамелизирана захар и сметана до хомогенност) за декорация при сервирането.

 

По думите на Алън Дейвидсън (дипломат и историк, известен най-вече с трудовете си за храната и гастрономията като цяло), крем карамелът става един от най-известните и предпочитани десерти в менютата на ресторантите, поради удобството, че десертът може да се приготви предварително и да се остави, докато дойде време за поднасянето му.


Приготвянето на крем карамела става по следния начин: обикновен яйчен крем се излива във формичка, на дъното на която е сложена предварително карамелизирана захар. В повечето случаи се прави на водна баня. Когато е готов, кремът се обръща, така че карамелът да се появи отгоре, а десертът да стане още по-апетитен. Поради деликатната текстура на крем карамела, трябва да бъдем много внимателни при обръщане на десерта. Особено, ако той не е приготвен в отделни формички. При обръщането на крем карамел, направен във форма за кекс например, той може да се разполови.



Ако трябва да сравним нивата на прецизност при приготвянето на двата, може би най-известни крема в света – крем брюле и крем карамел, то днешният ни герой печели първото място. Брюлето не изисква такава прецизност в сравнение с крехкия карамел. Но след няколко опита, сами ще разберете тънкостта на десерта, направата на който до голяма степен зависи и от фурната, с която разполагате у дома.


В случай, че скоро не сте се сещали за вкусния френски десерт, можете да си приготвите крем карамел още тази вечер. Бон апети :)

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ива
18.11.2013 | 17:03
Много обичам.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...