Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кресон

по статията работи: | Прочитания: 1908 4
Пикантно и полезно растение
Кресон
Източник: Wikimedia Commons

Кресон или крес, както още е известно, е едногодишно растение от семейство Кръстоцветни. Расте до около 60 сантиметра.

 

Най-ценната част са листата, които имат леко пикантен вкус и са сочни.

 

Плодът на растението е шушулка, с дребни семенца. Намира широка употреба в кулинарията, слага се в салати, супи и като допълнение на сандвичи, за да засили вкуса им.

 

Свежи или сушени, шушулките на кресона могат да се използват, за да придадат пикантен вкус на гозбата.

 

В Англия се добавя в сандвичи, заедно с майонеза, яйца и сол. Полезните свойства на кресона са богатото съдържание на витамини от групите В и С, каротин, калциеви соли, магнезий, йод, желязо и фосфор.

 

Кресонът е стар познайник на древните египтяни и римляни, които са го добавяли в храната си, за да се бори с проблеми на нервната система и цялостно укрепване на здравословното състояние.

 

Градинският крес или халун, както са известни семената в Индия, биват използвани, за да облекчат следродилни болки и усложнения.

 

Кресон може да послужи също за храна на домашни декоративни птици, като австралийското зелено папагалче.

 

Кресон се отглежда в Англия, Холандия, Скандинавия и Франция. Най-добре е да се бере кресон, една-две седмици след засаждане, когато е 10-15 сантиметра.

 

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Отговор на коментар #1 от ана:
И аз не съм го опитвала , но не съм виждала и да го продават.
3
За първи път чувам за това растение .
2
Маргото
23.04.2013 | 12:25
Не съм го опитвала,но ще го пробвам:)
1
ана
23.04.2013 | 10:41
Не съм опитвала.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Картофена гарнитура
    30 мин.
  • Панирани сандвичи
    20 мин.
  • Плодова пяна
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Тази фокача е просто разкошна!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...