Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кувейт

по статията работи: | 04 октомври 2012 Прочитания: 59315
С почти всяко хранене се сервират някакви млечни продукти, най-вече сирене

Кувейтската кухня е важна част от културата на Кувейт, но през годините е била силно повлияна от индийската, средиземноморската и персийската кухня.

Като цяло кухнята на Кувейт отразява историята на региона, развила се през годините. В тези времена на територията на страната са преминали редица племена, търговци и са се заселили множество имигранти.

Националното ястие на страната е познато под името machboos. То се прави от овче или пилешко месо, което се смесва с добре сварен ориз.

Според обичаите на масата винаги се слага голямо количество храна, ето защо е честа практика семействата да канят гости, с които да споделят храната си.

При традиционния метод за готвене в Кувейт голяма тенджера се поставя върху въглени. На дъното ѝ се запичат месо и зеленчуци, а след като те станат готови, се добавят вода и ориз и цялата смес се оставя да къкри. В много от домакинствата тази традиция не е забравена и до днес жените я използват за приготвянето на каши и яхнии от скариди или за правенето на различни зеленчукови ястия.

Друг популярен метод за готвене в Кувейт, носи името мараг. Той е въведен преди години и навлизането му се дължи най-вече на персийското и индийското влияние. При този метод храната се приготвя в голям съд, но месото и зеленчуците първо се пържат или варят отделно, преди да бъдат комбинирани и задушени с ориз или пшеница.

Най-често ястията се овкусяват с множество подправки или с микс от тях. Един от най-използваните миксове съдържа кардамон, канела, карамфил, кориандър, кимион, джинджифил, индийско орехче, черен и червен пипер.

Тъй като преобладаващата част от населението вярва в исляма, свинското месо не е на почит. За сметка на това се правят множество салати, най-често от марули, краставици, домати, репички, червен лук и лимонов сок. Другите видове месо, които се хапват от почти всички, се приготвят основно на тиган, но без никаква мазнина, което им придава много специфичен вкус.

Месо се ползва и за приготвянето на малки пайове, който се наричат самбуса. В тях се добавят още зеленчуци, сирене или спанак.

С почти всяко хранене се сервират някакви млечни продукти, най-вече сирене. От морските дарове предпочитани са морският кустур, кефала, различни ракообразни и дори акули. Рибата традиционно се приготвя само на въглища.

Най-консумираните напитки в страната са кафето и чаят, но те не се пият в чистия си вид. Повечето кувейтци предпочитат да ги смесват с различни подправки. Най-честите комбинации са между кафе и кардамон, както и между чай, шафран и мента. Според традициите храната и напитките винаги се взимат с дясната ръка.

Сред десертите, които местното население предпочита, се нареждат млечният пудинг със стафиди, сладката торта с крема сирене, пудингът с шам фъстък, баклавата и поничките с мед.

Свързани рецепти
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Спаначено песто
    < 10 м.
  • Домашен бананов шейк
    < 10 м.
  • Картофи с кимион
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
Бъди верен на себе си, не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си...
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!