Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кулинарна разходка из родината на Пипи

по статията работи: | 13 април 2013 Прочитания: 1499 3
Да се потопим за кратко в зимната магия на Швеция, за да посрещнем ля
Кулинарна разходка из родината на Пипи
Източник: Thinkstock / Guliver

"Тягостно настъпва нощта около дворовете и домовете. По местата, недокоснати от слънцето, сенките са разстлели своя мрак. В тъмните ни домове тя влиза и носи горящи свещи – Света Лусия, Света Лусия..."



Едва ли има швед, който да не знае тези стихове на празничната песен. Започва да звучи още от ранни зори на 13 декември в родината на Пипи Дългото Чорапче. На тази дата се отбелязва деня на Света Лусия (от латински, значи светлина). Лусия, всъщност, е била богато сицилианско момиче, загинало за вярата си в гоненията срещу християните през 304 година. Но най-вероятната причина денят на мъченицата да е толкова честван в Швеция е, че нощта на 13 декември, според стария юлиянски календар, е била най-дългата. Светлината има особено значение в тази северна страна, където зимния ден угасва още в три следобед.

 

На празника всяка година се избира момиче - тазгодишната Лусия. Традицията повелява в косите й да има горящи свещи. Със свещи в ръце и преоблечени около нея пеят песни нейните "прислужници”- също момичета и няколко момчета, които влизат в ролята на добрите духчета и звездички. Процесията с Лусия преминава през града на файтон, за да разпръсне светлина навсякъде. Лусия гощава с топло кафе и с характерната за този ден кифла, наречена lussekatter, оформена като коте с очи от стафиди. Из въздуха се носи приятния аромат на шафран. Вместо кафе, може да изпиете чаша греяно вино - glogg.


Преди години хората са хапвали сериозно на този празничен ден -  седем или девет пъти, защото след него е започвал продължителния коледен пост.


В Швеция лютеранската църква е имала своето голямо влияние. Подобно на католическите и протестантски страни, и тук се чества т.нар. адвент. Той започва с първата неделя на декември и отбелязва наближаването на Рождество Христово. На този ден семейството запалва първата свещ около прозореца. Втората неделя в дома засиява още една адвентна свещичка и така през всичките недели до самата Коледа. И през тези весели почивни дни шведите пийват чаша греяно вино. Вкусни бланширани бадеми и стафиди са мезето на трапезата.

 

Снимка: Thinkstock / Guliver

 

Рождество Христово е дългочакван семеен празник. Домът е почистен и украсен, стените са окичени с картини с изображения на добрата фея и зимни пейзажи както и рождествени сцени, а по пода някога са оставали прясна слама. През 80-те години на 19 век от Германия навлиза традицията на коледното дърво. И тук то е богато накичено с гирлянди и светещи лампички, а под него се поставят подаръците.Преди много години коледните дарове са представлявали опаковани пънчета, подхвърлени на входната врата. Шведите най-много обичат на Коледа да съберат семейството си пред телевизора, за да гледат филмчетата на Дисни.

 

Тази модерна традиция води началото си още от 60-те години на миналия век, но все така е очаквана с нетърпение. Трапезата е е отрупана с ястия. Най-важна е коледната шунка. Тя е предварително сварена, след това панирана с яйце и галета и горчица. До нея са поставени свинска наденица, желирани свински крачета, оризова каша, пикантна смес от яйца и аншоа (gubbrora), салата от маринована херинга, домашно приготвен пастет от черен дроб, ръжен хляб (vortbrod) и варени картофи. Но най-екзотичната гозба е lutfisk - сушена треска.

 

Единадесети ноември е празникът на Свети Мартин. Той е наречен и "Денят на гъската”. Както се подразбира от името вечерята изобилства на гъше месо. За предястие шведите приготвят черна супа (svartsoppa). Това е ароматен бульон от чесън, джинджифил и гъска. Основното ястие е печено месо от птицата. Приготвя се от пълнено месо с ябълки и сливи и се пече на бавен огън в собствената си мазнина. Празничният ден не минава и без наденичките от гъши дроб, гарнирани с картофи и задушени сини сливи. Вечерята завършва с апетитен ябълков сладкиш. Свети Мартин е реален човек, живял в днешна Франция през 4 век. Той сам избира за свой символ гъската. Предложен за епископ, скромният, бъдещ светия, решава да избегне високия пост и се скрива в курника при гъските. Пернатите, обаче, вдигнали такъв шум, че Мартин бил открит и ръкоположен. Празникът става много популярен в Швеция по примера на отбелязването му във Франция и Германия.


Възкресение Христово някога започвало с три празнични дни, наречени Shrovetide, които протичали с весели и шумни карнавали. Те носели радостта в шведския дом след 40 дневен строг пост. На Велики четвъртък на хората е било забранено да секат дървета, за да не напомнят за страданията на Исус Христос, разпнат на кръста. Храната, сервирана на Разпети Петък била силно подсолена, а течностите - забранени. На самото Възкресение и тук се боядисват яйца и се поднасят като подарък. През 19 век шведите започнали да изработват книжни яйца, които пълнели със сладки вкуснотии. По време на Великден се гонят вещиците с огньове и викове. У дома се внасят брезови клонки, за да пазят от злото. Роднини и приятели си разменят анонимни, красиво изписани писма.

 

Шведският Великден донякъде напомня на американския Хeлоуин. Децата се маскират като зли магьосници и обикалят от къща на къща. На домакините предлагат нарисувани от тях картини, като в замяна получават сладки, великденски яйца и бонбони. Родителите също скриват на различни места у дома вкусните яйца, а малчуганите им трябва да ги открият. На обедната трапеза се сервира любимата маринована херинга, консервирана сьомга и много специално кулинарно изкушение-картофи с лук и печена в сметана маринована хамсия. Пие се ракия с подправки. Вечерята е обилна и много апетитна. Шведите хапват печено агнешко с огретен от картофи и аспержи.

 

Surstromming е прочутата вкисната херинга. Ястието се приготвя от малка балтийска херинга, уловена през пролетта. Един месец рибата престоява в херметически затворена консерва, която от процеса на ферментация се издува и трябва да бъде отворена в съд с вода. Готовата херинга има много силна миризма на изгнило месо, но е апетитна и вкусна и се цени дори от изтънчените кулинари. Обикновено рибата се сервира в сандвич от намазан с масло, тънко нарязан хляб, лук и картофи. Той се нарича klamma.


Краят на лятото се отбелязва с гощаване с ястие от рак. Тази традиция е много стара в Швеция. Хората се хранят навън, в типично украсени за празника ресторанти.


Друг любопитен празник е пирът на змиорката. Той се чества през октомври. Някога рибарите са плащали своя дан на църквата или на земевладелеца, които са притежавали правата над всички змиорки по шведския бряг. "Наемът” за улова на вкусната риба бил богато угощение, подготвено от самите рибари. Днес за вечерята със змиорка шведите се срещат в ресторант, под мелодичния съпровод на акордеон.


Крал Густав Васа се счита за основоположник на шведската държава и национална идентичност. Той въвежда и протестанството като официална религия в страната. Коронован е на шести юни, 1523 година. На тази дата през 1809 г. е приета и конституцията на Кралството. Ето защо 6 юни е националният празник. Столицата е Стокхолм, която е разположен на 14 острова, като самото му название идва от думите "дърво” и "малък остров”. В града се намира най-голямата експозиция в света, посветена на викингите, която може да се посети в някой от летните дни. които изглеждат безкрайни, заради характерните за тази част на света бели нощи.


Авторката и екипът на Kulinar.bg благодарят за любезното съдействие на Шведското посолство в България.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
poli asenova
19.04.2013 | 09:19
И на мен ми се отрази добре тази кулинарна разходка.
2
Много интересна разходка .
1
Бела Дона
15.04.2013 | 09:14
Страхотна статия .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Две разкошни кексчета в чашки
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...