Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Култура на хранене: На масата на Хенри VIII

по статията работи: | 15 януари 2013 Прочитания: 2968
Най-известните гозби, с които пирувал английският крал
Култура на хранене: На масата на Хенри VIII
Източник: Wikimedia Commons

За Хенри VIII, управлявал Англия в периода 1509-1547, знаем много – от биографичните ленти и сериалите, посветени на цветущия му живот, от историческите книги и документалните филми.


До колко информацията, представена по силно романтичен начин, е достоверна, не можем да кажем.

 

Към днешна дата обаче има много доказателства, показващи, че Хенри VIII страдал от две редки генетични заболявания.


Именно на тях се дължи поредицата злощастия, застигнали както него, така и заобикалящите го.

 

Но да оставим сериозните теми настрана. Освен с големия брой съпруги, абсолютният представител на абсолютизма е известен с огромнен апетит. Какво е имало най-често на неговата трапеза?


Това със сигурност е много интересен въпрос, като се има предвид любовта на Хенри към пировете.


Толкова голяма била тя, че кухнята му се простирала върху 55 стаи! Броят на обслужващия кухненски персонал надхвърлял 200. Не им е било лесно, знаейки, че в кралския двор живеели 600 души.

 

Печено на шиш месо

 

Най-често свинско или глиганско, печеното на шиш месо присъствало във всяко едно кралско блюдо. То било израз на изключително богатство, тъй като само заможните могли да си го позволят целогодишно.


Всъщност дори неговото печене било само по джоба на тогавашните милионери – приготвянето му изисквало доста повече „гориво“, отколкото при всяко друго ястие.


4390

Доста по-привлекателният Джонатан Рис Майерс успешно се превъплъти в ролята на Хенри VIII.


Освен това, само за паралия като Хенри VIII било възможно да си наеме момче, което да върти шиша по цял ден. Представете си, че в кралската кухня всяка година се изяждали 1240 вола, 8200 овце, 2330 елена, 760 телета, 1870 прасета и 53 глигана! Това прави повече от 14 000 животни, което означава, че всеки член на кралския двор консумирал средно по 23 всяка година.

 

Гриловани опашки от бобър

 

Този деликатес също е сред любимите ястия на скандалния английски крал. Тяхното поднасяне било особено популярно в петък, когато, според християнската традиция, не може да се яде месо. По времето на Хенри считали бобъра за риба.


4391

 Хенри пристига в Доувър. Илюстрация: Wikipedia

 

Китово месо

 

То също се сервирало специално в петък. В сравнение с останалите меса, китовото месо било доста по-евтино поради чисто географски причини. Сервирало се варено или печено.

 

Печен паун

 

Този деликатес се сервирал директно с перата на пауна. Паунът първо се изпичал, като след това отново се декорирал с цветните пера. Тъжно, но факт.

 

 

Всякакви дреболии

 

В този исторически период било цял грях да се хвърлят органите на различните животни, сервирани на краля. Ето защо запазвали вътрешностите им в саламура и оцет и ги включвали в различни гозби.

 

Припомнете си и Култура на хранене: Обичайте своето агни.

 

Ако намирате тази статия за интересна, последвайте ни във Фейсбук!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...