Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Култура на хранене: Обичайте своето агни

по статията работи: | 10 януари 2013 Прочитания: 3615
Има какво да се почерпи от древната индийска медицина
Култура на хранене: Обичайте своето агни
Източник: Wikimedia Commons

Много голям е процентът на хората по света, които имат всекидневни проблеми с храносмилането и със стомаха като цяло. Правилното лечение се оказва именно храната и културата на хранене, която човек може да придобие.

 

Да, точно така – както с всичко останало в живота, културата на хранене първо се придобива, а след това се допълва и усъвършенства.

 

Говорейки за съвършенство и усъвършенстване, няма как да не погледнем към древната индийска система за грижа за здравето аюрведа. Аюрведа е по-стара, октолкото можем да предположим, и, въпреки че много от нейните практики са изгубени завинаги, тя има на какво да ни научи.

 

Дори и да не вярвате в способите на алтернативната медицина, информацията, която ще ви предоставим, ще наклони везните.

 

Вредните хранителни навици на модерния човек всъщност са толкова много, че не знаем от къде да започнем. Ядете, докато шофирате? Още по-лошо – ядете бързо и на крак, вървейки към офиса? Храните се пред компютъра или пред телевизора? Не отделяте достатъчно внимание на това, което има в чинията?

 

Човешкото тяло определено има нужда от пречистване, приток на "чиста" енергия, който да уравновеси всички негови по-малки системи.

 

Процесът на хранене, според аюрведа, е тясно свързан с развитието на съзнанието, от своя страна "работещо" за или против физическото благосъстяние. Ето защо е изключително важно храненето да се превърне в ритуал. Винаги се хранете седнали, в спокойствие. Така истински се наслаждавате на храната и правилно общувате със стомаха си.

 

Балансирането на агни, или огънят, който стимулира храносмилането и метаболизма, е ключов принцип в аюрведичната медицина. Аюрведа може да ви предложи разнообразни и съвсем елементарни практики, които да ги подобрят.

 

4200

До ден днешен, в Индия всичко се прави ритуално. Индийски брачен ритуал. Снимка: Wikipedia


Сокът от лимон и джинджифил повишава дигестивната сила, която притежаваме. Ако обаче вашето агни е прекалено активно, може да го "успокоите" с туршия от нар. Да, съществуват и плодови туршии.

 

Следващият много важен съвет също е свързан с агни. Аюрведа препоръчва избягването на студени/ледени напитки не само по време на хранене, а и по принцип.

 

4202

 Aюрведични билки. Снимка: IloveIndia.com

 

Представете си, че хвърляте студена вода върху горящ огън. Точно това се случва в стомаха, когато поемате студени питиета. Всъщност абсолютно всички напитки, които поемате, трябва да бъдат със стайна температура.


Аюрведа гарантира, че след като усвоите този полезен навик, проблемите с храносмилането рязко ще намалят.

 

Другата грешка, която често се допуска, е поемането на храна без график. Агни е най-силен, когато слънцето пече най-жарко, поетично обяснява индийската алтернативна медицина.

 

Ето защо най-обилното през деня хранене трябва да се случи именно на обяд. Силата на агни отслабва със слънцето.

 

 

Ако намирате тези съвети за полезни, последвайте ни във Фейсбук!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...