Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кулфи - индийският вариант на сладолед

по статията работи: | 02 август 2013 Прочитания: 2885
По-плътен и по-наситен, десертът е типичен за страните от Индийския субконтинент
Кулфи - индийският вариант на сладолед
Източник: Thinkstock / Guliver

Кулфи е замразен десерт на основата на мляко, който се приготвя в страните от Индийския субконтинент. Традиционният леден сладкиш се похапва в Индия, Пакистан, Бангладеш, Непал, Мианмар, както и в страните от Близкия Изток.

 

Десертът се предлага в повечето индийски ресторанти в Европа, Източна Азия и САЩ.

 

Както се досещате, на вкус и на вид кулфи много прилича на сладоледа, с който сме свикнали тук. Разликата е в това, че индийският вариант е много по-плътен и кремообразен.

 

Подобно на класическия сладолед, кулфи също предлага разнообразие от вкусове и аромати.

 

Най-известните вкусове са на роза, манго, кардамон, шафран и шамфъстъци. Някои по-нови рецепти са тези, приготвени с ябълки, портокали, ягоди, авокадо и фъстъци.

 

За разлика от западния сладолед, кулфи не се разбива и точно липсата на това действие го прави по-плътен и наситен. Освен това, кулфи се топи много по-трудно и по-бавно.

 

Поради тези причини, много често индийският студен десерт често е поставян в отделна категория на замразени млечни продукти.

 

Начин на приготвяне

 

Традиционно кулфи се приготвя, като подсладено и овкусено мляко се готви бавно, на принципа на кондензацията, с постоянно разбъркване, за да не загори млякото по дъното на съда.

 

Това продължава, докато количеството не се изпари до половината, а сместа стане гъста и наситена. Отличителният вкус се дължи на карамелизирането на лактозата и захарта по време на дългия процес на варене.

 

Полукондензираното мляко след това се замразява в плътно затворени форми, които се потапят в лед, смесен със сол – трик, който ускорява процеса на замразяване. Сместа може да се се постави в т.нар. "матка", или глинено гърне. Когато е приготвен по този начин, кулфи се нарича "матка кулфи" (на снимката).

 

 Източник: Wikipedia

 

По-лесният начин на приготвяне се състои в смесването на кондензираното мляко с галета, сухо пълномаслено мляко и захар, отново с продължително бъркане на ръка.

 

Горният слой, който се премахва по време на варенето, накрая отново се прибавя към сместа, за да я сгъсти.

 

Напоследък кулфи най-често се прави от кондензирано мляко и пълномаслена сметана.

 

След това се прибавя захарта, сместа се вари, като към края се слага паста от царевишно нишесте и вода. Следва и овкусяването с плодове, ядки или подправки.

 

При сервиране, кулфи се гарнира с кардамон, шафран или шамфъстък.

 

В Индия, кулфи се продава от търговци, които се наричат kulfiwala. Сладоледът може да бъде направен и на пръчка.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!