Всички сме чували, че куркумата е суперхрана, но какви са конкретните ползи от нея и как да я включим в храненето?
Куркумата расте в горите на Южна и Югоизточна Азия. Основна съставка е в пакистанските, индийските, персийските и тайландските ястия и има невероятни лечебни свойства. Ето само някои от изумителните й качества:
Куркумата е натурален антисептик и има антибактериално действие. Използва се при рани и изгаряния.
Когато се комбинира с карфиол, предпазва и/или намалява развитието на рак на простатата.
Предпазва разпространението на рака на гърдата към дробовете. Намалява рисковете от детска левкемия.
Натурален детоксикатор на черния дроб.
Забавя и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер.
Има естествено противовъзпалително действие.
Потвърдено е, че намалява разрастването на множествената склероза при мишки.
Естествено болкоуспокояващо средство.
Подобрява храносмилането.
Помага при отслабване.
Дълго време се е използвала в китайската медицина като лечение срещу депресия.
Спомага при зарастването на рани и премоделирането на наранена кожа, както и при лечение на псориазис.
Университетът в Канзас открива, че използването на куркума при топлинна обработка на месо (пържене, варене, печене на барбекю) намалява канцерогенните съединения в месото.
Има положително действие при много видове рак, като прави туморните клетки податливи на химиотерапия.
Ако вече сте изумени от страхотните въздействия на куркумата, научете как можете да я прибавите към менюто си:
Прибавете щипка куркума към салатните дресинги.
Мариновайте пилешки гърди в лимон и куркума.
Прибавете я към оризови ястия за нов, екзотичен вкус.
Поръсете я върху печени картофи.
Прибавете я към следващата яхния от леща, бъркани яйца или сотиран лук.
Поръсете щедро ястия с карфиол.
Пийте я като чай, като я сварите във вода, прецедите през фина цедка и добавите мед и лимон на вкус.
Смесете я с малко рициново масло.
Втрийте в кожата за детоксикация или под мишницата, за да извлече вредни токсини от лимфните възли и мастни клетки от гърдите.