Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Къпини, окъпани в уиски

по статията работи: | 30 март 2018 Прочитания: 708
Една рецепта за... пияници!
Къпини, окъпани в уиски
Източник: edible-ireland.com

Макар никога да не сте обичали уиски, идва един момент в живота, в който ставате способни да го оцените.

 

И като казваме уиски, имаме предвид онова хубавото, истинското, което кара кръвта да кипи, без главата да я боли.

 

Принципно, един истински любител на "водата на живота" никога не би й причинил такова нещо, като да я овкусява. Т.е. да променя така или иначе перфектната му ароматно-вкусова гама.

 

Ако обаче под ръка имате някое уиски със среден статут (не най-скъпото, но не и някое пълно менте), рецептата за къпиново уиски е точно за вас.

 

За да си приготвите 1 литър, ще са ви необходими:

 

500 грама къпини

 

захар

 

уиски

 

няколко месеца, до 1 година, търпение

 

Начин на приготвяне:

 

Първо трябва да стерилизирате еднолитров буркан, за препоръчване тип Килнер (със специфичното затваряне). След като сте го стерилизирали, не докосвайте вътрешната му страна.

 

Измийте къпините и ги поставете върху хартия, за да се отцедят. Подсушете ги леко.

 

 

Поставете ги в буркана и отгоре изсипете захарта (да покрие 2/3 от буркана). Отгоре изсипете уискито. Изчакайте 1-2 минути, изсипете още малко алкохол и затворете буркана. Разклатете внимателно, за да се разтвори напълно захарта.

 

Съхранявайте на тъмно и сухо място. Разклащайте буркана 1-2 на ден в продължение на 2 седмици, след това веднъж седмично в продължение на 6-8 седмици.

 

Изчакайте няколко месеца, до 1 година, преди да опитате вълшебната напитка. Не изхвърляйте къпините – можете да ги използвате в приготвянето на коктейли или десерти.

Рейтинг: 4 / 5 , 171 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Рибни рулца
    30 мин.
  • Сладки топки с пияни вишни
    30 мин.
  • Пица с арабска питка
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D