Вчера една приятелка на Kulinar.bg сподели, че е опитвала един от най-вкусните сладкиши – кюнефе.
Както, може би, името вече ви подсказа, става дума за една турска вкусотия, пред вида на която малцина са устоявали.
Първо става дума за турски сладкиш, това значи, че е супер сладък и супер вкусен.
Второ в него има кадаиф; млечен продукт, наподобяващ кашкавал или извара; захарен сироп, ама повечко така, та да се усети стабилно (в някои рецепти може да се добавят различни есенции за ароматизиране на сиропа); и накрая ядки по желание, ама желание винаги има , защото те придават уникален вкус на кюнефето.
Този сладкиш се приготвя в страните от Левантийския регион – Турция, Палестина, Ливан, Йордания, Израелл, Сирия, Египет, но дори в Гърция е придобил широка известност. А то няма как да не стане, тъй като е толкова вкусно това кюнефе, че и ние вече нямаме време да го опитаме.
Ето и как се приготвя:
Както вече казахме, използва се готов кадаиф, който можем да си купим от магазините, трябват ни два пласта – горен и долен. Като между тях се слага от въпросния млечен продукт – можете да използвате извара или кашкавал. След което заливате със захарен сироп, който трябва да е горещ, за да омекне кадаифа и кашкавалът да се разточи на конци. И поръсвате с ядки, най-добре ситно натрошен шамфъстък.
В някои страни, като Ливан например, кюнефе се приготвя като поричка. Млечният продукт се навива на руло, около което се овалва кадаифа, след това се сиропира.
Ливанско кюнефе/wikipedia
Ако сте склонни да опитате нещо ново, то кюнефе е вашият избор.
Ето и едно видео, в което ще можете да погледнете точно как се прави кюнефе :)