Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лукчо и приятели

по статията работи: | Прочитания: 3991 9
Най-често срещаните видове лук и тяхното приложение
Лукчо и приятели
Източник: sxc.hu

Лукът е един от традиционните зеленчуци в българската кухня. Обичаме го в салати, разядки, основни и супи. Без лук ястията ни често губят автентичния си вкус, което го прави задължителен елемент на трапезата.

 

Съществуват различни разновидности на лютивия зеленчук, които са подходящи за различни ястия. Освен всичко друго, лукът се използва широко в алтернативната медицина, той е силен имуностимулант и антисептик, действа облекчаващо върху храносмилателната система и стимулира апетита.

 

Запознайте се с най-често срещаните в кулинарията видове лук и тяхното приложение.

 

Кромид 

 

Кромидът или "стар лук" е най-популярният вид лук, който се използва масово в яхнии и супи. Характерен е с острия си и силно лютив вкус. За сметка на това е изключително полезен при простуди и грип, лекува хремата и подобрява имунната система.

 

Пресен лук 

 

Любима съставка в зелените салати, пресният лук е един от зеленчуците, с които обогатяваме трапезата си през пролетта. По-лек е от кромида и можем спокойно да го хапваме суров, на супа или в яхния.

 

Див лук

 

 

 

Подобно на пресния, дивият лук има подходящо приложение с пролетните ни салати. Освен това се използва широко при декорация на ястия, поради специфичната си форма.

 

Бял лук (Шалот) 

 

Белият лук е подобен на чесъна в структурата си. Той има продълговата форма и е отделен на скилидки. Подходящ е за салати и пасиран в дресинги, чътни и салца.

 

Червен лук

 

Червеният лук е по-популярен и се използва най-често в салати. Наричан е още "воден", поради високото съдържание на вода. Любопитен факт за него е способността му да оцветява в червено сосове и супи.

Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
Svetlozara
28.03.2013 | 17:09
:)) аз слагам където имам какъвто лук имам,което ми е грешка сиггурно, но не подбирам много
8
Vqra Petrova
28.03.2013 | 17:04
Много обичам лук, не разбирам как може някой да не го харесва! :)
7
Ralica Hristova
28.03.2013 | 16:56
И аз във всичко слагам лук ,когато мога успешно да ги прикрия де, защото у дома не се яде лук за съжаление :(
6
Denica Mileva
28.03.2013 | 16:44
много обичам лук , слагам на всичко и обичам всичките му разновидност.червеният лук слагам само на салати не съм пробвала в ястия,сосове или супи :)
5
Аламинут
28.03.2013 | 16:21
Отговор на коментар #1 от Стелияна Григорова:
И аз страшно много го обичам и знам , че е много полезен.
4
Аламинут
28.03.2013 | 16:21
Сега е сезона на пресният лук и з постоянно си хапвам .
3
Отговор на коментар #1 от Стелияна Григорова:
И аз много го обичам . Това е много полезно и вкусно мое приятелче :)
2
Винаги слагам лук и в салатите и в манджите , защото много го обичам.
1
Лука е мой приятел :) Аз много го обичам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Две разкошни кексчета в чашки
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!