Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лютеница "Петина"

6
Лютеница "Петина"
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 1
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Чушките и патладжаните се измиват, изпичат, обелват и се смилат с машинка за месо.

  • 2

    Морковите се настъргват, прибавя им се малко сол и захар, вода и се сваряват.

  • 3

    В дълбока тава се слагат смлените пипер и патладжани и се изваряват на огъня.

  • 4

    След това се прибавя разреденото с малко вода доматено пюре. Ако ви е останала вода от варенето на морковите използвайте нея.

  • 5

    Следват морковите (по желание може да ги пасирате) и всичко това е при непрекъснато бъркане.

  • 6

    Накрая се прибавя олиото, но по малко (на порции) и при постоянно бъркане.

  • 7

    Сваля се от огъня и се овкусява с подправките, които са по желание. Чесънът и кимионът ви ги препоръчвам, защото придава много хубав аромат и вкус на лютеницата. Вместо чубрица може да сложите пресен магданоз - въпрос на избор и вкус.

  • 8

    Гореща се насипва в сухи буркани с винт, затварят се и се обръщат с капачките надолу.

  • 9

    По желание се стерилизират 10-15 минути за капачка. Аз лично винаги го правя. Приятен апетит!

  • 10

    Забележка: Лютеницата може да се направи и чрез метода на пържене. Вместо да се прибавя накрая, олиото се слага в тавата, загрява се и тогава се слагат чушките и патладжана да се изпържат хубаво. И след това е както в рецептата.

продукти
Подобни рецепти от форума
Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
cvetana
22.09.2013 | 19:31
Това е и моята рецепта, но аз препържвам олиото и топло го слагам към сместа.
5
zvetanka ivanova
18.09.2013 | 08:45
Отговор на коментар #1 от pepi damjnova:
Това си е класическата рецепта.
4
zvetanka ivanova
18.09.2013 | 08:44
Предпочитам домашната лютеница.
3
Петя Цанкова
17.09.2013 | 23:56
Отговор на коментар #2 от Юлия Колева:
Да ви е сладко ,Юлия :) ...на някои не им е позволено :(
2
Юлия Колева
17.09.2013 | 08:07
Аз слагам накрая и 300грама мед( на вкус).
1
pepi damjnova
17.09.2013 | 06:16
Тази е една от любимите ми рецепти за лютеница.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...